Verkeer
Stuur appje
Zoek

Espelopers bestaan 10 jaar en doen deze dag iets terug voor de natuur: ‘Plogging, zwerfvuil zamelen tijdens hardlopen’

Elko Levinga heeft het kladje met plaats en tijdstip altijd bewaard. Op 2 juni stapte de grondlegger van De Espelopers bezoekerscentrum het Koetshuis van Hof Espelo binnen. Het memootje symboliseert 10 jaar na dato de oprichting van een loopgroep in Enschede-Noord.

Door toeval was er meteen een match met het Koetshuis, vertelt Levinga, oprichter en één van de inmiddels 5 trainers van de loopgroep. ”De vertegenwoordiger van Landschap Overijssel vertelde dat ze de avond ervoor in een vergadering hadden besloten om de mensen naar de natuur te halen. Maar hoe, dat wisten ze nog niet. En laat ik zijn binnengestapt met de vraag hoe ik als hardloper de mensen naar de natuur kon brengen in dit gedeelte van Enschede waar weinig tot niets was te vinden op hardloopgebied. Eén en één was twee!”

Plogging

Begonnen met een groepje van 9 enthousiastelingen telt De Espelopers vandaag de dag zo’n 65 leden. En een deel daarvan gaf het tweede lustrum geheel in stijl kleur met een nobele activiteit die plogging heet. Een idee uit Zweden, waarbij hardlopers tijdens hun ronde in de natuur aanwezig zwerfvuil ruimen. ”In dat land is de combinatie hardlopen een trend”, weet Rob Witbreuk van de jubileumcommissie. ”En omdat we hier met onze loopgroep in een prachtig stuk natuur van Enschede verblijven, vormt hardlopen en het tegelijkertijd opruimen van het bos een mooie combinatie voor een goed doel: respect tonen voor de natuur waar je met z’n allen gebruik van maakt en van geniet.”

“De eerste loop waar we als Espelopers van de partij waren, was de Singelloop”

Hengeloër Frans Koevoets stond samen met Elko Levinga aan de wieg van de Espelopers. Koevoets, zelf ook trainer, had 10 jaar geleden niet kunnen bevroeden dat de loopgroep zou uitgroeien tot wat die nu is. ”Ruim 60 leden en 5 trainers. En alle niveaus kunnen meedoen. De eerste loop waar we als Espelopers van de partij waren, was de Singelloop. Daar zijn later de Van Dam tot Damloop, de Enschede Marathon en de Zevenheuvelenloop bijgekomen om er maar een paar te noemen.”

Afvalzakken Espelopers
Beeld: Rob Witbreuk

Opbrengst

Bij Koetshuis Hof Espelo werd de basis gelegd van de loopgroep en daarom verzamelde de leden zich zondag hier voor de opschoondag in het bos. Sinds 2 jaar is voetbalvereniging Emos vaste uitvalsbasis voor de trainingen van de Espelopers. De opbrengst van de opschonactie bedroeg overigens 34,2 kilo zwerfvuil. Beetje treurig maar toch: "Een geslaagde actie kunnen wel zeggen", aldus Rob Witbreuk na afloop. De belonging was een koffie met cake in het Koetshuis van Landschap Overijssel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.