Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nettenknoopster Oekraine vrouw zwartwit Ernst Bergboer resize

Verlies en veerkracht - deel 4 van het reisverslag ‘van Twente tot Oekraïne’

Op social-mediakanalen als Instagram en Telegram vind je talloze berichten over aanvallen op Oekraïense burgerdoelen en filmpjes van gevechten. Abstracte berichten waarachter talloze persoonlijke verhalen schuilgaan. Letterlijk miljoenen. Verlies, rouw, angst en dagelijkse zorg om het leven van familieleden en bekenden. Tegelijkertijd toont het Oekraïense volk een veerkracht waar je alleen maar bewondering voor kunt hebben. In het vierde en laatste deel van ‘van Twente tot Oekraïne’ worden een paar van die verhalen verteld.

‘Drie dagen later werd ons huis vernield’. ‘Ons huis heeft twee dagen gebrand’. ‘Mijn oma is doodgeschoten’. Maar ook: ‘We begonnen met het maken van camouflagenetten’. ‘Iedereen leeft nog, dus we hebben geen grote verliezen geleden’. ‘Het puin moet weggehaald worden en er moet een noodwoning komen, het overige kan ik zelf’. Uit die woorden, vaak uit dezelfde mond, klinken beide: verlies en veerkracht.

Cijfers

Recente cijfers (februari van dit jaar) liegen er niet om. Bijna 1,5 miljoen huizen beschadigd, een derde daarvan vernield, 50 miljard dollar schade. Bijna 30.500 burgerslachtoffers, waaronder 10.500 dodelijke (587 kinderen). Dagelijks raken 42 burgers gewond of sterven, de helft van hen ver achter het front. 14 miljoen Oekraïners ontvluchtten huis en haard. Volgens een uitgebreid onderzoek van de Kyiv Independent heeft 70 procent van alle Oekraïners familieleden of vrienden met ervaringen aan het front.

Lees verder onder de afbeelding.


Nettenknoopster Oekraïne vrouw
Een groep vrouwen en meisjes (en een enkele jongen) knoopt camouflagenetten voor het leger.
Beeld: Ernst Bergboer

Alleen dat laatste cijfer is redelijk nauwkeurig. De rest ook, maar die cijfers zijn gebaseerd op registraties, op wat bekend is. De werkelijke aantallen liggen beduidend hoger, maar het zal nog geruime tijd duren voordat die balans echt is opgemaakt.

Oekraïners zijn geen Italianen

Twee jaar na de Russische invasie van Oekraïne behoeft het geen betoog dat de verliezen enorm zijn. En dat de impact daarvan verder reikt dan levens en materieel verlies; die doet zich ook mentaal voelen. Het is een generalisatie, maar dat zie je bij Oekraïners niet meteen; het zijn geen Italianen. Maar je leest het in hun ogen, in de uitdrukking op hun gezicht, in trillende of verkrampte vingers als ze hun verhaal doen.

Lees verder onder de afbeelding.


Nadia Laziuta Oekraïne
Nadia Laziuta verloor haar huis, haar spullen, haar jeugdherinneringen en haar oma.
Beeld: Ernst Bergboer

Wat je daarin ook leest is iets onverzettelijks, iets onverstoorbaars bijna. Dat viel al op in gesprekken met Oekraïense studenten in Enschede, een paar dagen na 24 februari 2022. Die indruk is in de ontmoetingen en gesprekken in het land zelf niet veranderd. Natuurlijk, je moet verder, ook met verlies. Toch maken de veerkracht en het praktische activisme van doodgewone mensen die iets abnormaals overkomt indruk. Van lijdzaamheid geen spoor.

Het vuur van de revolutie

Misschien heeft dat te maken met het nog verse vuur van een revolutie die draaide om vrijheid en identiteit. Oekraïne werd onafhankelijk in 1991, met tal van staten die lang deel uitmaakten van de Sovjet Unie. De jonge natie herondekte haar taal, de eigen geschiedenis en cultuur. In de winter van 2013 en 2014 vochten honderdduizenden op Maidan, het centrale plein in Kyiv, tegen milities en oproerpolitie om democratie.

Lees verder onder de afbeelding.


Riabyi Anatolië Oekraïne
Huisarts Riabyi Anatolië kreeg, na de bezetting, veel dorpelingen met zenuwklachten op het spreekuur. Het lot van dorpsgenoten aan het front en achterblijvers gaat hem aan het hart.
Beeld: Ernst Bergboer

Het leidde tot de val van het Kremlin-gezinde regime van Janoekovitch, destijds president. En tot de Russische annexatie van de Krim, de Donbas en Loehansk.

Een vrijheid die niet vanzelfsprekend is

Om maar aan te geven: Oekraïners weten wat het is om te moeten vechten voor wat in het Westen al drie generaties vanzelfsprekend is. Zo vanzelfsprekend dat leiders en burgers steeds makkelijker de bijl aan de wortels van recht, vrijheid en democratie lijken te leggen.

Het contrast met de strijdbaarheid van het Oekraïense volk is hoe dan ook even inspirerend als groot.

icon_main_info_white_glyph

Van Twente tot Oekraïne

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Een ‘speciale militaire operatie’, maar feitelijk de escalatie van een conflict dat in 2014 al begon. Met de annexatie van De Krim en de inlijving van Donetsk en Loehansk. 1Twente reisde in oktober 2023, in het spoor van hulp uit de regio, naar Oekraïne en doet verslag.

Aflevering 1: Transport uit Twente
24 februari 2024

Aflevering 2: Mijnenles op de middelbare
2 maart 2024

Aflevering 3: Het offer
9 maart 2024

Aflevering 4: Verlies en veerkracht
16 maart 2024

In de Enschedese bibliotheek (Centrum) is vier weken lang een expositie te zien van foto’s die Soepenberg en Bergboer maakten tijdens hun reis. Daar draait ook de nieuwste aflevering van dit vierdelige reisverslag.

Meer zien en lezen over de oorlog in Oekraïne en Twente? Kijk eens in het dossier op de website van 1Twente.

Deze publicatie kwam mede tot stand met een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.