Verkeer
Stuur appje
Zoek

Opknapbeurt Smileyveld in Enschede-Zuid van start: ‘We willen voor samenhang zorgen’

Nieuwe pand smileyveld
Het pand dat op het Smileyveld geplaatst is.
Beeld: Stichting Smiley Stroinkslanden

Het Smileyveld in de Stroinkslanden krijgt een opknapbeurt. Na vijftien jaar worden de oude zeecontainers vervangen door een tweedehands pand dat voorheen bij Stichting het Helmgras stond. De verbouwing is een initiatief van Stichting Smiley Stroinkslanden samen met Stichting Enschedese Speeltuinen (SES).

Smileyveld Stroinkslanden is al jaren bezig met het regelen van een nieuw gebouw. ”We hadden geen enkele oplossing voor als het slecht weer was. We willen ook binnenactiviteiten houden”, vertelt Marco Scheer, bestuurder van de stichting. Er wordt meer geplaatst dan alleen een nieuw pand. Na veel gesprekken met de SES is er besloten dat er ook een speeltuin komt. De realisatie laat nog op zich wachten omdat het speelterrein erg drassig is. “We willen een veilige plek creëren voor kinderen om naar toe te gaan."

Maatregelen

De afgelopen jaren stond het Smileyveld bekend als een minder veilige plek. Het terrein werd geteisterd door vandalisme en de speelplek een hangplek voor jongeren. Om dit te voorkomen zijn maatregelen getroffen. Rond het veld is een groot hek geplaatst en er komen bewakingscamera's. Boa's en wijkagenten draaien meer patrouilles in de omgeving van het Smileyveld. “Ons doel blijft om leuke dingen met de kinderen te doen.”

“We willen zorgen voor samenkomst, gezelligheid, laagdrempeligheid en de veiligheid van de kinderen.”

Sociale aspect

Stroinkslanden had langere tijd geen speeltuin, maar er was wel animo voor. De toevoeging van een speeltuin zou volgens Scheer goed zijn voor de wijk: “Er zitten grote sociale aspecten aan. We willen zorgen voor samenkomst, gezelligheid, laagdrempeligheid en de veiligheid van de kinderen. En ik denk dat een speeltuin een goede stap richting samenhang is.” De SES was het hier ook mee eens, daarom werd besloten tot de bouw van een speeltuin.

Resultaat

Het nieuwe gebouw is inmiddels geplaatst, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Vocht zorgde ervoor dat het bouwwerk eerst gedroogd moet worden voordat er werkzaamheden in uitgevoerd konden worden. De inrichting vergt ook tijd. “Hoe snel de binnenkant klaar is, is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van diverse aannemers, de SES en van de vrijwilligers van de Stichting Smiley Stroinkslanden. Wij hebben alles flexibel gepland en we zijn allemaal in onze vrije uren bezig met de aankleding van het pand”, aldus Scheer.

  • Binnenkant pand
    De binnenkant van het nieuwe pand op het Smileyveld.
    Beeld: Stichting Smiley Stroinklanden
  • Binnnekant pand 2
    De binnenkant van het nieuwe pand op het Smileyveld.
    Beeld: Stichting Smiley Stroinkslanden

Deadline

Streven is om in mei het pand en de speeltuin klaar te hebben voor activiteiten. “Het is met de opening van het buitenspeelseizoen waarschijnlijk nog niet helemaal af, maar er moeten in elk geval kinderen kunnen spelen. Voor het einde van dit jaar willen we de hele speeltuin en het pand af hebben.”

De SES heeft vorig jaar de uitvoering van de werkzaamheden en de invulling van de te realiseren speeltuin op zich genomen. “Daardoor kan onze werkgroep Smiley zich bezighouden met haar kerntaken: het organiseren van leuke activiteiten op het Smileyveld voor de hele wijk.”

Prijskaartje

De opknapbeurt wordt zo kostenefficiënt mogelijk uitgevoerd. Het pand, de keuken en het interieur zijn tweedehands. “We proberen zo veel mogelijk te doen met zo weinig mogelijk. Wat enorm helpt is dat de buurtbewoners ons helpen met het regelen van tweedehandsspullen.”

Toch zijn er ook dingen die wel geld kosten: de speeltoestellen. “Dit gaat niet om kleine bedragen. Het kan zo om veertigduizend euro gaan voor de grote toestellen.”, vertelt Scheer. Via fondsen wordt het budget hiervoor geregeld. “Wij geven dan aan dat het om de leefbaarheid en sociale samenhang in de buurt gaat.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.