Nijverheid Aardgasvrij

'Alternatief voor aardgas in de Nijverheid mag bewoners niets kosten'

Hengelo heeft twee jaar geleden 4,25 miljoen euro gekregen uit het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken om woningen van het gas te krijgen. Dit geld moet gestoken worden in de aanpassing van minimaal 500 woningen in De Nijverheid. Verantwoordelijk wethouder Claudio Bruggink vertelde maandag 9 november in Hengeloos Peil dat invoering van een alternatief de bewoners niets mag kosten.

Geld is niet bedoeld voor 'randzaken'

Op de vraag waarom die 4,25 miljoen euro na 2 jaar nog steeds op de plank ligt, antwoordt hij: "Er wordt heel hard gewerkt, maar da's niet altijd zichtbaar." Het geld moet gebruikt voor de aanleg van de nieuwe infrastructuur of dat nu een warmtenet is of de installatie van warmtepompen. Het is echt bedoeld voor het aardgasvrij maken van de wijk. Het gaat in elk geval níet op aan isolatiemaatregelen - daarvoor zijn andere subsidies voor handen - of aan dure advies- of communicatiebureaus. Ook dat verklaart waarom het geld nog niet is aangeraakt.

Nijverheid klokstee
Claudio Bruggink: "Uiteindelijk moet het voor de inwoners van de Nijverheid woonlastenneutraal worden opgelost. Dat wil zeggen dat ze er in hun energielasten niet op achteruit gaan." © 1Twente

'Haalbaar en betaalbaar'

Omdat Hengelo als een van de eerste gemeenten van Nederland zijn alternatief voor aardgas gaat kiezen, kan er geen gebruik gemaakt worden van de lessen die elders getrokken worden. Bruggink: "We hebben last van de wet van de remmende voorsprong, maar we gaan in elk geval voor een haalbare en betaalbare oplossing. Uiteindelijk moet het voor de inwoners van de Nijverheid woonlastenneutraal worden opgelost. Dat wil zeggen dat ze er in hun energielasten niet op achteruit gaan."

icon_main_quote_red_glyph

"We hebben last van de wet van de remmende voorsprong"

Claudio Bruggink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.