Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe flitspalen in Enschede draaien overuren: ruim 6.800 boetes in eerste paar maanden

Ze zijn amper een half jaar officieel in bedrijf, maar de nieuwe flitspalen aan de Gronausestraat en Volksparksingel in Enschede hebben het druk. In totaal hebben de drie flitspalen, die afgelopen zomer zijn neergezet, al 6.816 boetes uitgeschreven voor het rijden met een te hoge snelheid of het negeren van het rode verkeerslicht. Dat is bijna een derde van álle flitsboetes in Enschede in heel 2023.

De flitspaal aan de Hengelosestraat is nog altijd het meest actief van de inmiddels zeven flitsers in de gemeente Enschede. De camera ter hoogte van de ingang van het Abraham Ledeboerpark zette vorig jaar iets meer dan tienduizend snelheidsovertreders (in beide richtingen) op de foto. Dat zijn er gemiddeld meer dan 27 per dag. Het aantal flitsboetes op deze locatie neemt daarmee wel af: in 2021 ging het nog om meer dan 12.000 snelheidsovertredingen.

Kuipersdijk: veel rood licht

De drie flitspalen die al jaren zijn geïnstalleerd aan de Zuiderval, Kuipersdijk en Burgemeester van Veenlaan (in alle gevallen op het kruispunt met de Wethouder Beversstraat) hebben het minder druk. Respectievelijk werden op deze locaties 3.442, 1.222 en 767 weggebruikers geflitst. In het geval van het kruispunt bij de Kuipersdijk gaat het vrijwel alleen om bestuurders die door het rode licht rijden.

Lees verder onder de afbeelding.


20230323 EERSTE VAN VEELBESPROKEN FLITSPALEN ENSCHEDE GEPLAATST VOLKSPARKSINGEL NEWS UNITED DENNIS BAKKER
De flitspaal aan de Volksparksingel werd vorig jaar in maart geplaatst, maar is pas in augustus geactiveerd.
Beeld: News United / Dennis Bakker

46 keer per dag

Na een korte proefperiode werden afgelopen najaar drie nieuwe flitspalen in Enschede aangezet. In juli werd de flitspaal op de kruising Gronausestraat/Euregioweg (richting Enschede) geactiveerd. Een maand later was het de beurt aan de paal bij de kruising Volskparksingel/Westerval en in september ging ook de flitser op de kruising Gronausestraat/Oostweg (richting Glanerbrug) aan.

Flitspaal Hengelosestraat Google Maps
Lees ook
Deze flitspaal in Enschede slingerde in 2021 per dag 33 weggebruikers op de bon

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de drie flitspalen geplaatst omdat beide kruisingen (bij de twee flitspalen aan de Gronausestraat gaat het feitelijk om hetzelfde kruispunt) veel gebruikt worden door kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers. De digitale camera's leggen zowel snelheidsovertredingen als het negeren van rood licht vast. En dat bleek direct een aanwinst voor de staatskas: in de laatste vier maanden van 2023 was het zo'n 46 keer per dag raak op een van de kruisingen.

Meer flitsboetes

Het aantal 'flitsboetes' is in 2023 met ruim drieduizend toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Kanttekening: die stijging is vooral het gevolg van het plaatsen van de nieuwe flitspalen. Zonder de drie nieuwe locaties was het aantal overtredingen blijven steken op 15.500, wat het laagste aantal in jaren zou zijn geweest. Het aantal snelheidsovertredingen is sowieso afgenomen, het aantal boetes voor het rijden door rood licht is meer dan verdubbeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.