Verkeer
Stuur appje
Zoek

Einde aan gehannes met joekels van stembiljetten? Borne doet mee aan landelijke proef

Stemhokje 1twente
De stembiljetten worden steeds groter, terwijl de stemhokjes niet meegroeien.
Beeld: 1Twente

Inwoners van Borne en vier andere Nederlandse gemeenten krijgen bij de Europese Parlementsverkiezingen deze zomer te maken met een kleiner en overzichtelijker stembiljet. De gemeente doet mee aan een proef met een stembiljet op A3-formaat.

Het nieuwe biljet is bedacht vanwege de kritiek op de steeds groter wordende stembiljetten. Door het toenemend aantal deelnemende partijen dijen de papieren de laatste jaren steeds verder uit. Behalve in Borne wordt er ook getest in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boekel, Midden-Delftland en Tynaarlo. Als het experiment goed verloopt, kan het nieuwe stembiljet in 2026 in heel Nederland worden gebruikt bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Geen namen op biljet

In Borne en de andere vier gemeenten zien de kiezers in het stemhokje straks niet meer een waslijst aan namen bij alle partijen. Die ontbreken op het nieuwe formulier. Stemmers moeten op het biljet eerst het vakje van de partij van hun voorkeur inkleuren, om daaronder hetzelfde te doen bij het nummer van de kandidaat. Die namen zijn te vinden op een overzicht in het stemhokje én die lijst krijgt iedereen ook vooraf thuis gestuurd.

Einde aan het gehannes?

Het stembiljet op A3-formaat moet een eind maken aan het gehannes in de stemhokjes met steeds verder uitdijende stembiljetten. Het huidige biljet is niet alleen lastig te lezen en te hanteren voor de kiezer, het formaat maakt het tellen na afloop ook nog eens heel lastig. Gemeenten dringen al langer aan op een nieuw biljet dat sneller tellen mogelijk maakt.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.