Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voormalig profwielrenners finishen met (ex-)revalidanten in de 'Geluk in Beweging Challenge' in Enschede

20240308 geluk in beweging challenge enschede
De tussenstop bij Revalidatiecentrum Roessingh in Enschede
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Om aandacht en geld op te halen voor (ex-)revalidanten organiseert Maartens Foundation dit jaar voor het eerst de Geluk in Beweging Challenge: een goede-doelenfietstocht. Vijf dagen fietsen deelnemers door verschillende steden in Nederland, waaronder Enschede. Vrijdag 8 maart is de finaledag en de grote ontknoping: 100.000 euro is ingezameld voor het goede doel.

“Een peloton aan deelnemers fietste door de omgeving van Veghel, Rotterdam, Amsterdam, Zwolle en Enschede”, legt medeorganisator Robert Zandstra uit. “Het opgehaalde geld gaat naar de Maartens Foundation. Daarmee kunnen zij maatschappelijke projecten financieren voor revalidanten en mensen met een bewegingsbeperking.”

Aandacht voor beweging

Volgens Rob Harmeling, oud-wereldkampioen wielrennen en tevens organisator van de challenge, is er te weinig aandacht voor dit thema. “Eigenlijk helemaal géén aandacht zelfs”, benadrukt hij. “Revalidatie is heel belangrijk. We willen mensen met een lichamelijke beperking inspireren om te blijven bewegen en hen ook de kans geven om zich te blijven ontwikkelen.”

Potentiële topsporters

Die ontwikkelingen blijven tijdens de tour niet onopgemerkt. Presentator Herman van der Zandt fietst vrijdag mee en ziet deelnemers die volgens hem veel potentie hebben in de topsport. “In de tocht die we aflegden deden twee handbikers mee: zij konden makkelijk de gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur bijhouden. Heel knap.”

Lees verder onder de afbeelding.


20240308 Rob Harmeling en Herman van der Zandt Geluk in beweging challenge
Rob Harmeling en Herman van der Zandt met fan.
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

“De makkelijke keuze voor mensen met een beperking is binnen gaan zitten en achter de geraniums belanden later, maar je kunt er ook zelf het beste van maken en je best doen om te herstellen”, aldus Van der Zandt. “Deze challenge stimuleert dat laatst. Beweging is natuurlijk goed voor je fysieke, maar ook mentale gezondheid.”

Bekende namen

Naast Rob Harmeling en Herman van der Zandt doen onder andere (oud-)topsporters Michael Boogerd, Niki Terpstra, Johan Reekers, Erben Wennemars en Bas Tietema mee met de challenge. Naast die bekende namen stond de challange open voor iedereen. Harmeling: “De laatste twintig kilometer is echt de ‘social ride’, daarin past iedereen het tempo aan aan de minst snelle fietser. Die ronde kan dus iedereen meekomen en doen er veel revalidanten en lichamelijk beperkte mensen mee. Het was echt een feest.”

Maartens Foundation
Lees ook
Oud-topsporters fietsen door Enschede voor de Geluk in Beweging Challenge
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.