Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Historie Twentse textiel leeft voort in ‘creatieve fabriek’ Gelderman

Geldermanfabriek 1
De tot bedrijfsverzamelgebouw getransformeerde voormalige textielfabriek van Gelderman, gezien vanaf de Enschedesestraat.
Beeld: Redactie Twente FM

De voormalige textielfabriek ‘H.P. Gelderman & Zonen’ in Oldenzaal, die in de afgelopen jaren al een nieuw leven kreeg als bedrijfsverzamelgebouw de ‘Gelderman Fabriek’, krijgt mogelijk de status gemeentelijk monument. Op deze manier wil het gemeentebestuur van Oldenzaal de monumentale waarden, maar ook de verhalen achter het gebouw, voor nu en de toekomst, behouden.

‘Er is heel veel afgebroken’

Burgemeester Patrick Welman is er blij mee: “Er is in het verleden in Oldenzaal, maar ook in andere steden, heel veel afgebroken. Ik hoop dat we dat nu met dit fabriekspand kunnen voorkomen. Het is ontzettend belangrijk om dit soort panden voor de toekomst te behouden.” De status gemeentelijk monument is aangevraagd door de eigenaar, waarna Het Oversticht, de gemeentelijke Monumentenraad en de adviescommissie het college positief adviseerden.

Cultuurhistorisch belang

Uit een zogeheten waardestellend onderzoek door Het Oversticht kwam naar voren dat de voormalige textielfabriek hoog scoort op monumentale waarden. Het Oversticht acht de vroegere stoomweverij van Gelderman ‘van groot cultuurhistorisch belang als oudste en enige nog bewaard gebleven gebouw van het eens immense Geldermancomplex ten zuiden van het spoor’. Verder zegt Het Oversticht onder meer over de fabriek: “Het gebouwcomplex is een representant van de in de negentiende eeuw gemechaniseerde textielindustrie en herinnert aan het rijke textielverleden van Twente en Oldenzaal.”

Inspirerende plek

Na jarenlang braak te hebben gelegen, werd in 2013 een haalbaarheidsonderzoek naar behoud en herbestemming verricht in opdracht van ANNO 1863 B.V. Dat diende als basis voor een renovatie in delen, waarna het in gebruik werd genomen als bedrijfsverzamelgebouw. Inmiddels Fabrieksarbeiders hebben plaats gemaakt voor creatieve ondernemers. In de aanvraag voor de status als gemeentelijk monument heet het: “De Gelderman Fabriek heeft al meer dan tien jaar een missie: een inspirerende plek bieden, waar historie, ondernemingszin, creativiteit kennis en economie samenkomt. Een plek waar creatieve ondernemers en het reguliere bedrijfsleven elkaar vinden om tot innovatieve projecten te komen die echt het verschil maken.”

Audiofragment
Patrick Welman over Omgevingsrecht Twente en Geldermanfabriek gemeentelijk monument
In Twente wordt al geruime tijd beleidsmatig samengewerkt op het gebied van Uitvoering & Handhaving Omgevingsrecht. In regionaal verband is afgesproken dat deze bestuurlijke en ambtelijke samenwerking in Twente wordt versterkt en dat wordt aangesloten bij de Omgevingswetgedachte.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.