Verkeer
Stuur appje
Zoek

Als iemand een luisterend oor nodig heeft, zit Hengelose Everdien Suerink (84) al op de fiets

Nijverbij uitreiking
Vrijdagmorgen reikte wethouder Marie-José Luttikholt De Nijverbij uit aan Everdien Suerink.
Beeld: Anja van der Ham Gemeente Hengelo

Everdien Suerink is hét voorbeeld van iemand die een ander altijd boven zichzelf stelt. "Als iemand een probleem heeft en even van zich af wil praten, dan zit Everdien bij wijze van spreken al op de fiets", vertelt vriendin Lida Busscher. Lida droeg Everdien voor voor Stadscompliment de Nijverbij en vanmorgen reikte wethouder Marie-José Luttikholt het kleinood uit aan de 84-jarige Hengelose.

Dat gebeurde bij Lida thuis. Everdien was compleet verrast: "Ik werd vanochtend overvallen dat zo ik het zonnetje werd gezet, maar ik moet het nog wel even tot me laten inzinken"

Lida Busscher wel graag iets vertellen over de gedrevenheid van haar vriendin: "Ik ken haar nu zo'n vijfendertig jaar via de rooms-katholieke kerk in Hengelo en ik vond het tijd dat Everdien eens in het zonnetje werd gezet. Dat heeft ze wel verdiend na al die jaren."

“Als ze het idee had dat iemand de gezamenlijke lunch wel eens kon vergeten, bijvoorbeeld omdat hij of zijn dementerend was, belde ze van te voren nog even.”

Vanuit haar christelijke overtuiging is Everdien Suerink ooit gestart met praatgroepen voor mensen die gescheiden waren en even niet wisten hoe ze verder moesten. Zelf is Everdien ook gescheiden, vertelt Lida: "Daardoor kende ze de noden van deze mensen als geen ander." Later werd ze een luisterend oor voor eenzame en zieke mensen. Lida: "Ze werkte vroeger als leerkracht op de Grundel, later heeft ze een opleiding tot pastoraal werker gevolgd. Ze wilde mensen altijd zo goed mogelijk helpen."

icon_main_info_white_glyph

Stadscompliment De Nijverbij

Het Stadscompliment De Nijverbij is een blijk van dank voor personen en organisaties die zich vrijwillig inzetten voor de Hengelose samenleving of die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd. Het kleinood en de bijbehorende oorkonde worden verschillende keren per jaar uitgereikt.

Tot op de dag van vandaag bezoekt Everdien Suerink mensen die langdurig of terminaal ziek zien. Zelfs in coronatijd liet 'haar' mensen niet in de steek. Samen met andere vrijwilligers was zij degene die een aantal keren per jaar een lunch organiseerde om zo de eenzaamheid voor anderen te doorbreken. Lida Busscher: "En als ze het idee had dat iemand de gezamenlijke lunch wel eens kon vergeten, bijvoorbeeld omdat hij of zijn dementerend was, belde ze van te voren nog even: 'Denk je er wel aan?'. Haar leven draait volledig om het helpen van anderen."

Geen auto

Dat ze geen auto heeft of met haar 84 jaar al op leeftijd is, weerhoudt haar er niet van bij iedereen langs te gaan. Lida Busscher: "Ze zit bij wijze van spreken al op de fiets als iemand haar om hulp vraagt. Als iemand deze Nijverbij verdient, is het Everdien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.