Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bomen vertellen hun verhaal door de lens van Hengelose fotograaf Anita Hahyary

Fotograaf en beeldend kunstenaar Anita Hahyary kreeg de passie voor fotografie al van jongs af aan mee. Haar vader werkte voor een onderneming in Almelo waar hij bedrijfsfoto’s maakte. Hoewel ze zelf maar een jaartje de basisbeginselen van de fotografie leerde op de fotovakschool, ziet ze zichzelf als een autodidact die heeft geleerd door veel te kijken en te doen.

Inspiratie

Naast interieurfotografie en maken van portretten wordt Anita tegenwoordig door bedrijven gevraagd voor onder meer product- en procesfotografie, maar als beeldend kunstenaar zoekt ze voor haar eigen persoonlijk werk vaak de natuur op om inspiratie op te doen. Dit resulteert voornamelijk in werk in zwart-wit en alleen in kleur als het écht moet.

Fascinatie

Ze heeft een fascinatie voor bomen. Die staan vaak tientallen jaren of soms al langer dan honderd jaar op hun plek. Oude eiken of knoestige kastanjes die de wereld aan zich voorbij hebben zien trekken en generaties hebben zien opgroeien. "Met fotografie kun je ook alles zien en daarom kijk ik als fotograaf altijd ook goed om me heen."

In SchouwArt in Schouwburg Hengelo exposeert de Hengelose fotograaf nog tot en met 15 maart met 'Als de bomen konden spreken', het resultaat van veel fotosessies in de natuur. Met dit werk geeft ze bomen op eigen wijze een gezicht, maar laat ze die ook een verhaal vertellen, beelden waar iedere toeschouwer weer iets anders in kan zien en misschien ook wel zijn of haar eigen verhaal in herkent.

“Fotografie is als het leven zelf en één grote ontdekkingsreis”

Ontdekkingsreis

Voor mooie karakteristieke en eeuwenoude bomen hoeft de Hengelose fotograaf zelf niet ver te zoeken, want die staan er nog volop in Tuindorp 't Lansink op steenworpafstand van haar bovenwoning. "Het is geweldig om hier te wandelen."

De creativiteit en oog voor de natuur heeft ze overigens van geen vreemde. Haar moeder was ook altijd bezig met haar handen of het nu ging om het mooi maken van de tuin of inrichten van het huis.

Zelf ziet ze het fotovak als het leven zelf en als één grote ontdekkingsreis. “Het is een puzzeltocht om al verbindingen te leggen met onderwerpen in m'n nabije omgeving en nét dat ene moment te pakken”

Op zaterdag 2 maart 2024 vindt er bij SchouwArt in Schouwburg Hengelo om 14.00 uur een rondleiding plaats waarbij o.a. Anita Hahyary vertelt over haar werk.

20240301 anita hahyary in studieo en werk expo24 als de bomen kunnen spreken schouwart
Rechts: De Hengelose fotograaf Anita Hahyary aan het werk in haar thuisstudio, links op de foto een impressie van haar werk 'Als de bomen konden spreken'
Beeld: Anita Hahyary / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.