Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nog even geduld... maar het Stationsplein in Enschede krijgt metamorfose: 'Het moet een stuk groener worden'

Al langere tijd wordt er gesproken over een herinrichting van de omgeving van station Enschede Centraal. De plannen voor het Stationsplein zijn nog in de beginnende fase, dus het duurt nog enkele jaren tot ze gerealiseerd zijn. De veranderingen rondom het plein bestaan uit een nieuwe parkeergarage op de plek van de busperrons en veel meer groen.

De metamorfose van het Stationsplein is onderdeel van vier grotere projecten in het bouwplan Centrumkwadraat. Een ander voorbeeld hiervan is het Pakhuiskwartier. Daarnaast verrijst straks aan het plein zelf een woontoren van 50 meter hoog. Voordat er gebouwd kan worden, moeten eerst de kabels en leidingen verplaatst worden. "Hiervoor moeten er bomen weggehaald worden. Die worden dan verplaatst naar de Boulevard 1945", zegt projectmanager Timo Kemerink op Schiphorst van de gemeente Enschede.

Parkeergarage

De schatting is dat het ontwerp in 2026 klaar is. Alle nieuwe gebouwen moeten gerealiseerd zijn voordat het Stationsplein heringericht kan worden. "We weten nog niet hoe het eruit komt te zien, maar we willen het een heel stuk groener gaan maken”, vertelt Kemerink op Schiphorst. Er gaat ook bijgebouwd worden. Er komt namelijk een nieuwe parkeergarage voor bezoekers van de binnenstad. Deze is voorzien onder het bestaande busplein. De huidige Stationsgarage is dan vooral voor het gebruik van bewoners. "We willen er ook voor zorgen dat er minder vervoer rondom het station komt. Met de nieuwe garage hoeft het verkeer dan niet de hele stad door om te parkeren."

Werkzaamheden

Het stationsgebied zal voor een deel veranderen in een bouwplaats tijdens de twee jaar durende werkzaamheden. Dit wordt zoveel mogelijk afgescheiden van de mensen. "Het plan moet nog uitgewerkt worden maar we zijn al wel met Enschede Promotie aan het overleggen hoe we dit goed kunnen aanpakken."

Autovrij

Een plein opnieuw vormgeven kan je maar beter in één keer goed doen. De gemeente Enschede is daarom van plan om aanwonenden en andere belanghebbenden bij de plannen te betrekken. Er wordt samen met hen gekeken naar een programma van eisen. Kemerink op Schiphorst: "We willen dat iedereen de kans geven om te zeggen wat er belangrijk is en moet terugkomen op het plein. Dit is de basis voor de ontwerpers om mee aan de gang te gaan." Voor de automobilist is het gebied straks verboden terrein: het nieuwe Stationsplein wordt autovrij ingericht.

Stationsplein met WARP Spacebar en Sickhouse
Het Stationsplein krijgt een metamorfose. De Spacebar (links) maakt plaats voor een woontoren.
Beeld: Onbekend
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.