Verkeer
Stuur appje
Zoek

Paul van der Kraan van FC Twente wil snel aan de slag met Sportcampus Diekman

FC Twente heeft het voor elkaar: in het najaar of begin volgend jaar kan Sportcampus Diekman worden aangelegd en gebouwd. De sportcampus wordt het topsportcomplex van de eredivisionist en dus de plek waar door FC Twente wordt getraind en opgeleid. De club heeft de financiën rond en legt haar plannen in mei voor aan de Enschedese gemeenteraad.

Over de concrete planvorming wilde algemeen directeur Paul van der Kraan van FC Twente nog niet veel kwijt in 1Twente Voetbaltijd, maar dat er nu snel met de Sportcampus Diekman wordt begonnen staat vast.

“Ik zou het heel mooi vinden als ik de realisatie van het trainingscomplex kan begeleiden. Zoals het er nu naar uitziet is het Diekman in het najaar van 2025 klaar. We zetten er alles op om dat voor elkaar te krijgen. Dat zou voor mij een mooi moment zijn om met het werk te stoppen.”

Vitesse afgewezen

Paul van der Kraan sluit zijn werkzame leven af bij FC Twente. Dat is deze week meer dan duidelijk geworden. De algemeen directeur die de trots van Enschede vanaf 2019 weer op poten zette, zag vorige week af van een voortzetting van zijn carrière bij Vitesse.

“Ik ben na mijn pensioengerechtigde leeftijd nog een paar jaar doorgegaan, maar op enig moment moet je er een keer een punt achter zetten. Als het aan hem ligt, gebeurt dat dus bij Twente en op het moment dat het nieuwe trainingscomplex in 2025 wordt ingewijd.

Afkicken

Voorlopig is hij samen met zijn opvolger Dominique Scholten bezig om FC Twente nog beter te positioneren. Sinds 1 februari werkt Van der Kraan twee dagen in de week bij de club. “Ik ben een work-a-holic, dus dit is afkicken.”

Tweede ring

Een van de onderwerpen waar hij zich nog nadrukkelijk mee bezighoudt is het afmaken van de tweede ring in de Grolsch Veste. Volgens de algemeen directeur wordt daar straks voor gekozen om het stadion ‘dicht te maken, want dat zou mooi zijn’.

“Zoals het er nu naar uitziet is het Diekman in het najaar van 2025 klaar. We zetten er alles op om dat voor elkaar te krijgen”

Grachten blijven

De uitbreiding van de voetbalarena gebeurt niet door de grachten in het stadion van zitplaatsen te voorzien. “Dat is relatief veel werk voor weinig plaatsen. Daarbij zitten de toeschouwers op die plek nooit overdekt. Je zit met de toiletten en verkooppunten en je hebt nog veel meer uitdagingen.”

40.000 stoeltjes

Als het tot de uitbreiding komt dan gaat het over 10.000 zitplaatsen en dat is mogelijk. Nu kan het stadion 30.000 fans herbergen. “40.000 stoeltjes is interessant. En ook aantrekkelijk voor de KNVB. Dan voldoe je aan de richtlijnen om grote wedstrijden naar Enschede te halen.”

Uitbreiding broodnodig

Hij verwacht dat de verbouwing pas over ‘vijf, zes, zeven jaar zal plaatshebben’. “We zijn er nu heel voorzichtig oriënterend naar aan het kijken.” Dat FC Twente de uitbreiding broodnodig heeft is inmiddels zonneklaar. De Veste zit elke wedstrijd propvol. Er kan niemand meer bij, aldus Van der Kraan.

“Per jaar krijgen we zo’n 1300 aanvragen van jongeren die een seizoenkaart willen. Dat aanbod kunnen we niet meer doen. We willen niet vergrijzen dus moeten we kijken hoe nu verder.”

Spoortunnel verbreden

De tweede ring om het stadion dicht te maken wordt uiteraard gebouwd aan de spoorzijde. Twente hoeft niet over het spoor heen te bouwen, maar kan de extra zitplaatsen op eigen grond realiseren. “Alleen voor het fietspad moeten we iets verzinnen en de spoortunnel moet worden verbreed.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.