Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Oproep aan werkgevers: nog meer medewerkers moeten vanuit huis werken

Home office Pixabay
Homeoffice - foto ter illustratie.
Beeld: Pixabay

Het beeld dat de Veiligheidsregio Twente en de GGD deze week schetsen, is iets positiever dan in de afgelopen twee weken. Het vindpercentage onder mensen die de GGD test, ligt op 19,3 procent ten opzichte van 22,2 procent vorige week. Die aantallen liggen echter nog ver boven het landelijke gemiddelde van 16,6 procent. Om de landelijke trend te volgen, is harde inzet van inwoners én werkgevers nodig.

De Veiligheidsregio Twente meldde woensdagmiddag tijdens een speciaal ingelast persmoment dat een lockdown in Twente op dit moment niet nodig is. Maar dat wordt wel nodig, als de cijfers niet “sneller en dieper” dalen, liet Sander Schelberg in de wekelijkse persconferentie van donderdagmiddag weten. Maar de GGD en de Veiligheidsregio Twente blijven optimistisch. “Er is een lichte daling zichtbaar en dat is goed. Dat betekent echter niet dat we al veilig zijn”, aldus Samantha Dinsbach van de GGD Twente.

Om de daling nu te blijven doorzetten, vraagt de Veiligheidsregio de Twentenaren om nog meer inzet te tonen. Plaatsvervangend voorzitter Schelberg wil met name werkgevers inschakelen: “Ik wil dat nog meer mensen vanuit huis werken.” Daarom had hij op donderdagmiddag een gesprek met verschillende vertegenwoordigers van het bedrijfsleven om de nadruk juist op het feit te leggen dat thuis werken nu nóg belangrijker is.

Daarnaast, en dat heeft misschien ook met het feit te maken dat nog te veel mensen op kantoor werken, is het volgens de Veiligheidsregio te druk op straat. De verkeersmonitor laat zien dat te veel mensen op en neer reizen.

Juist deze drukte moet voor het komende overleg met het kabinet aanstaande maandag afnemen. Kondigen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een lockdown aan, is duidelijk dat de Twentenaren zich niet goed genoeg aan de maatregelen hebben gehouden. Zo'n lockdown wordt alleen landelijk afgekondigd. “Als regio hebben we er invloed op, maar wij zijn uiteindelijk niet diegene die het besluit nemen. Dat wordt landelijk gedaan”, licht Schelberg toe. Daarnaast kan hij zich ook nog niet voorstellen wat een lockdown voor deze regio precies moet inhouden. “Ik hoor van alles. Een avondklok, winkels of scholen die dicht moeten. Ik weet het niet en ik moet er ook niet aan denken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.