Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste nest van anti-vogelpinnen komt uit Enschede: ‘De ekster gebruikt ze met hetzelfde doel’

Een vogelnest zoals je ze niet vaak tegenkomt: afgelopen najaar is het bijzondere exemplaar uit een boom in Enschede gehaald door bioloog Auke-Florian Hiemstra. De broedplaats is gemaakt met stekels van vogelafweersystemen. Opvallend, omdat deze zijn bedoeld om het nest te beschermen tegen dieren die eieren en jonkies willen roven. De afgelopen week is er onderzoek gedaan naar deze speciale verschijning.

Toen het nest aan de Oldenzaalsestraat werd gevonden moest er gewacht worden tot de kuikens het nest verlaten hadden. De ekster bouwt namelijk elk jaar een nieuw nest. Na de 'vangst' heeft het nest enkele weken in een vriezer gelegen, zodat het bewaard kon blijven. Na dit proces kon het onderzoek eindelijk beginnen. Dit is gedaan in De Museumfabriek in Enschede. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen. "Er is zaterdag en zondag onderzoek gedaan naar het nest. Auke-Florian was zondagavond al klaar dus wij doen vandaag de laatste presentaties”, vertelt Loes Schippers, educatie-medewerker van De Museumfabriek.

1550 pinnen

In totaal zijn er 1550 pinnen in zes verschillende soorten in het nest verwerkt. Auke-Florian heeft voor zijn onderzoek alles gefotografeerd. “Het publiek was erg verrast dat zoiets kan en dat het bestaat. Ze vonden het een aansprekend verhaal. Want het is toch enorm ironisch dat een vogel anti-vogelpinnen gebruikt voor zijn nest om andere vogels ermee te weren."

De anti-vogelpinnen in het nest
De anti-vogelpinnen die de ekster in het nest gebruikt heeft.
Beeld: 1Twente/Arjen Waanders

Behoorlijke klus

"Het is een heel zeldzaam nest. Het is het eerste met pinnen gemaakte nest dat in Nederland gevonden is. En de kans is groot dat er niet veel meer nesten zijn die nog gespot moeten worden”, vertelt Schippers. Die pinnen die halen de eksters van bijvoorbeeld muurtjes en dakranden af. Vaak zijn dit plaatsen waar de vogels mensen tot last kunnen zijn, met bijvoorbeeld vogelpoep op auto's. “De vogels wrikken de pinnen eraf met hun snavel en ze gebruiken hun pootje ook nog om het los te krijgen. Voor de dieren is het een behoorlijk sloopwerk om alles los te krijgen.”

Thuis in Enschede

De presentaties zijn inmiddels klaar, maar het nest is nog te bekijken. Ook na de voorjaarsvakantie blijft dat mogelijk, want het nest wordt opgenomen in de collectie van De Museumfabriek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.