Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bruggerbosch heeft speciale corona-afdeling: "Het is soms hartverscheurend"

Ze belanden op een gesloten afdeling die ze niet kennen, met verzorgers die er vreemd uitzien in hun speciale pakken. Het aantal demente ouderen op de corona-afdeling van Bruggerbosch groeit, net als de uitval onder het personeel. “Het water staat ons ook aan de lippen”, stelt verzorgende Annette Hoek.

Eerst deed ze haar werk nog met alleen een mondkapje, nu is ze compleet en stevig ingepakt om de dementerenden op de speciale corona-afdeling in Bruggerbosch te verzorgen. En dat valt niet mee, vertelt Annette Hoek in het live-programma 1Twente Vandaag.

Het verzorgingshuis tussen Glanerbrug en Enschede heeft sinds twee weken een eigen corona-afdeling. De besmettingen met het virus namen zo hard toe dat in een mum van tijd een speciale afdeling werd opgezet. “Veertien dagen geleden hadden we twee besmettingsgevallen, nu zijn het er twaalf”, aldus Annette.

2020 10 30 15 12 36
Annette Hoek in haar 'corona-uniform'
Beeld: Annette Hoek

Op zich is dat op een afdeling met dementerende een niet onlogische ontwikkeling. “Dementerenden zijn niet te isoleren. Dat gaat niet. Ze zitten bij elkaar aan tafel, raken elkaar aan. Als er één besmet raakt is de kans groot dat anderen het ook krijgen. Dat geldt ook voor de verzorgenden. Het besmettingsgevaar is erg groot.”

De protocollen zijn dan ook streng. “We hebben een besmette- en een schone afdeling. Als we van de besmette ruimte naar de schone ruimte gaan, moeten we alles ontsmetten of het achterlaten.

Hospice voorkant
Lees ook
Minder bewoners in hospice Enschede sinds coronacrisis

En toch werken Annette en haar collega’s op die bijzondere afdeling. “Die mensen moeten worden verzorgd. En als je daar mee bezig bent, denk je helemaal niet meer aan corona.”

Voor de Enschedese betekent het wel overuren draaien. “Normaal werk ik zo’n zestien uur in de week. Op dit moment dertig tot veertig uur. Niet alleen de ziekenhuizen hebben personeelstekorten. In verpleeghuizen als de onze is het personeelstekort ontzettend.”

Daar komt nog bij, dat ernstig zieken niet naar het ziekenhuis worden gebracht. Die blijven in Bruggerbosch en worden daar behandeld.

Het werk wordt extra bemoeilijkt door de dementerenden die op de corona-afdeling letterlijk de weg zijn kwijtgeraakt. Ze krijgen te maken met verzorgenden die bijna onherkenbaar zijn en de ouderen worden in een vreemde omgeving geplaatst.

“Ze raken ontheemd. En dan mogen ze ook nog eens geen bezoek. Het is soms hartverscheurend.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.