Hengelo
Politiek

Buitenschoolse opvang voor kinderen met ADHD of autisme

Omdat er voor haar kind geen passende buitenschoolse opvang beschikbaar was, pakte een Hengelose moeder onlangs de microfoon tijdens een Politieke Markt van de Hengelose gemeenteraad. Het gevolg: nu komt de gemeente Hengelo met BSO+, speciaal voor kinderen van 4 tot en met 13 jaar, die wat meer structuur of begeleiding nodig hebben. Denk aan kinderen met autisme, ADHD of een ontwikkelingsachterstand.

240039 Buitenschoolse opvang
Een reguliere buitenschoolse opvang heeft vaak één begeleider op 11 kinderen. Dat is voor sommige kinderen niet voldoende. © 1Twente

Parbédie en Smallsteps

Team Jeugd en Gezin van de gemeente Hengelo heeft hiervoor de samenwerking gezocht met kinderopvangorganisaties Parbédie en Smallsteps. Het gaat om kinderen die op een reguliere BSO niet op hun plek zijn, terwijl er geen passend alternatief is. BSO+ dicht het gat tussen de reguliere buitenschoolse opvang (BSO) en jeugdhulp.

Minder kinderen en meer structuur

Een reguliere buitenschoolse opvang heeft vaak één begeleider op 11 kinderen. Dat is voor sommige kinderen niet voldoende. Kinderen in de basisschoolleeftijd met bijvoorbeeld ADHD, autisme of een ontwikkelingsachterstand hebben vaak behoefte aan meer structuur en extra begeleiding. Hier ligt juist de kracht van BSO+; er zitten minder kinderen in een groep én er is tijd en aandacht voor het kind.

Actieve BSO en creatieve BSO

De BSO+ start op twee locaties: Parbédie en Smallsteps. Bij Sport BSO Tubantia van Parbédie ligt de nadruk op buiten zijn én bewegen. Voor Smallsteps locatie Serpentine is juist rust en creativiteit van belang. Beide locaties bieden ook reguliere BSO, zodat doorstroom van en naar een reguliere BSO mogelijk is. Het is volgens de gemeente een kwestie van 'samen waar kan, apart waar nodig'.

Pilot tot eind schooljaar

Gemeente Hengelo wil het schooljaar 2020/2021 benutten om ervaring op te doen. Na dit schooljaar wordt met kinderen, ouders en kinderopvangorganisaties geëvalueerd. Op basis daarvan kan de BSO+ verder worden vormgegeven.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.