Verkeer
Stuur appje
Zoek

66 afvalbakken en kunstgras vernield: schadepost jaarwisseling Enschede hoogste in jaren

20210210 vuurwerkschade gemeente hengelo 2015
Foto ter illustratie: tientallen afvalbakken zijn tijdens oud en nieuw in Enschede vernield.
Beeld: Gemeente Hengelo

Bijna 67.000 euro bedraagt de schadepost voor de gemeente Enschede na de afgelopen jaarwisseling. Daarmee valt het schadebedrag hoger uit dan de voorgaande vijf jaarwisselingen. Het gaat met name om vernielingen die zijn veroorzaakt met vuurwerk.

Geen jaarwisseling gaat voorbij zonder schade in de openbare ruimte. Gemiddeld gaat het in Enschede om enkele tienduizenden euro's per jaar. De toch al rustige jaarwisseling van 2020/2021 als gevolg van de coronamaatregelen springt er in de afgelopen zes jaar in positieve zin tussenuit met 'slechts' 17.700 euro schade. Een jaar later ging het om ruim 53.500 euro.

Meer afvalbakken vernield

De jaarwisseling 2023/2024 pakt voor de gemeente duurder uit dan de voorgaande vijf jaren. Dat heeft vooral te maken met de vernieling van kunstgras bij een Enschedese speeltuin. Het herstel van kunstgras met brandplekken is een dure aangelegenheid. Anders dan voorgaande jaren zijn er ook veel meer afvalbakken vernield: 66 in totaal.

Normaal gesproken worden afvalbakken afgesloten voorafgaand aan oud en nieuw, juist om vernielingen te voorkomen. Het is onduidelijk of dat dit jaar minder is gebeurd dan anders. Andere vernielingen tijdens de laatste jaarwisseling: 7 verkeersborden, 3 straatmeubels (banken), 2 speeltoestellen, 2 bomen, 1 kunstobject en 1 straatnaambord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.