Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zo wil student Kia Kalhori Enschedeërs het gevoel van oorlog laten ervaren

Het geluid van bommen en geweerschoten in combinatie met de stemmen van mensen. Dit is hoe Kia Kalhori, masterstudent van de opleiding ‘Sound of Innovation’, de oorlog wil overbrengen op inwoners van Enschede. Hij wil al deze geluiden combineren met muziek in een live-voorstelling.

Kia Kalhori is gevlucht uit Iran en zelfs hier in Nederland heeft hij nog dagelijks met oorlog te maken. “Ik heb altijd te maken met oorlog omdat het zo vaak benoemd wordt op de nieuwszenders en op de radio in Iran”, vertelt Kia. Hij vindt oorlogsgeweld verschrikkelijk. Daarom besloot hij er een muziekproject voor zijn masteropleiding over te maken. “Muziek is de meest krachtige manier om een boodschap over te brengen. Ik wil er met dit project voor zorgen dat mensen de oorlog kunnen voelen”, zegt Kia.

Gevoel overbrengen

Hij moet voor zijn opleiding een project doen. Hiervoor maakt hij gebruik van muziek, soundscapes en audiofragmenten. Oorlogsvluchtelingen spreken deze audiofragmenten in. Zij vertellen hun verhalen over oorlog. Om ervoor te zorgen dat mensen uiteindelijk oorlog voelen, maakt Kia een compositie. Hierin verwerkt hij bijvoorbeeld geluiden van bommen, geweren en luchtalarm. “Ik wil een anti-oorlogsboodschap overbrengen.”

Hij besefte al snel dat hij dit project niet alleen voor school wilde doen. Kia wil van zijn compositie een livevoorstelling maken voor iedereen. “Ik wil meer doen met dit project. Ik wil hiermee iets bereiken”, zegt Kia. De voorstelling is op 23 juni te zien op de Oude Markt in Enschede.

Oproep

Kia is nog op zoek naar kinderen of volwassenen die hun oorlogsverhalen willen inspreken. Wil je hiermee helpen? Stuur dan Esther Schopman, stadsbeiaardier van Enschede, een e-mail! [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.