Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Doorn in het oog' van Enschedese westwijk binnenkort op de schop: buurt mag meebeslissen

20231002 Stadsveld Enschede Wethouder Nijhuisstraat Rembrandtlaan Thomas de Keyserstraat Keyserplein Wilco Louwes
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

De eerste schets ligt klaar voor de vernieuwing van de Thomas de Keyserstraat, het Thomas de Keyserplein, kleine gedeeltes van de Wethouder Nijhuisstraat en de Rembrandtlaan. Het gaat hier vooral om het parkeerplein voor de verouderde winkelplint aan de Thomas de Keyserstraat. Deze locatie is niet bepaald een juweel in de wijk Stadsveld.

Afgelopen week is er bij buurtbewoners een brief door de bus gegaan met daarin een oproep mee te denken over het plein. Mensen kunnen bijvoorbeeld aangeven of hier o.a. kunstwerken, meer schaduwplekken, speeltoestellen of een ontmoetingsplek moet komen. De nieuwe indeling van het plein behoudt wel de hoeveelheid parkeerplaatsen, maar krijgt meer groen terug.

Meer groen

Er worden nieuwe bomen geplant, naast de bomen die inmiddels al in en rondom het Thomas de Keyserplein staan. Ook moeten er wadi’s komen om het water op te slaan in de bodem. In de nieuw ingerichte straten komt meer ruimte voor bloeiende planten en bomen. Deze plekken vangen, naast de wadi’s, regenwater op. Dit helpt tegen het uitdrogen van de grond. Planten en bomen koelen de omgeving af als het warm is.

Thomas de Keyserplein schets Gemeente Enschede
De schets van de nieuwe indeling van het Thomas de Keyserplein
Beeld: Gemeente Enschede

Fase twee

De komende jaren gaat de gemeente aan de slag in Stadsveld. Sommige straten zijn toe aan een onderhoudsbeurt. De riolering moet bijvoorbeeld vervangen moet worden en de straat heeft een nieuw wegdek nodig. Ook zijn er plekken waar bewoners aan de slag willen met een nieuwe inrichting van de buurt. “Als er dan toch gewerkt wordt, maken we de buurt meteen klaar voor de toekomst”, voegt woordvoerder van de gemeente Enschede toe. Het aanpassen van Stadsveld duurt meerdere jaren. Dit project heet GroenBlauw Stadsveld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.