Hengelo

Hengelo presenteert vier mogelijke marktpleinontwerpen

Hoe gaat het Hengelose marktplein eruit zien? Ideeën en plannen van meer dan 1200 Hengeloërs zijn uitgewerkt tot vier mogelijke ontwerpen. De scenario's zijn zaterdag gepresenteerd aan de inwoners van de stad. Die kunnen tot en met 15 november online reageren op de ontwerpen.

De vier scenario's sluiten aan op het ontwerp van het nieuwe Burgemeester Jansenplein en de vernieuwde Enschedesestraat met de rode bestrating en cortenstalen goten. Die zijn door dezelfde landschapsarchitect ontworpen, Okra Landschapsarchitecten. Hoewel de concepten voor het marktplein totaal verschillend zijn, staat veel groen, water, ruimte om te spelen en een plek om te ontmoeten in alle varianten centraal. Er is geen sprake van grote bouwkundige aanpassingen in de zin dat het plein kleiner wordt gemaakt door het dicht te bouwen. Wel moet er een ondergrondse fietsenstalling komen onder de markt. In één van de scenario's komt er een kleine hal met een etage achter de bestaande kiosk.

Minder ruimte voor de markt

De ontwerpen maken duidelijk dat het nieuwe marktplein straks geen ruimte wordt dat uitsluitend plek biedt aan de markt op woensdag en zaterdag. Ook op andere dagen moet het plein een aantrekkelijke plek zijn om te verblijven. In alle vier de scenario's is er echter flink minder ruimte voor de huidige warenmarkt, omdat het plein wordt vergroend en doordat er meer speel- en zitplekken komen. In één van de scenario's wordt het hart van het plein zelfs getransformeerd tot een stadstuin, waarbij alleen rondom de markt nog plek is voor een aantal marktkramen.

Een overzicht van de 4 mogelijke ontwerpen:

Scenario 1

In dit ontwerp komt de weekmarkt als een lintmarkt door de binnenstad. Hierdoor ontstaat in het hart van het plein ruimte voor groen en water en is er plek om te spelen en te ontmoeten. Deze centrale ruimte ligt wat lager en is omzoomd met een tweetal traptreden. Bijzonder in dit scenario is dat er een mogelijkheid is voor een hal met rooftopbar aan de noordzijde van het plein. De beren krijgen een eigen plek in het water, op het marktplein. De Brinktoren wordt een toren gevuld met groen.

Bekijk de video van scenario 1 op de website van de gemeente Hengelo

Marktplein scenario hengelo birdeyes 01
Scenario 1 © Okra Landschaparchitecten

Scenario 2

Op dit plein komt aan de westzijde en ook op het Brinkplein ruimte voor groen en water en plek om te spelen en te ontmoeten. Bijzonder in dit scenario is de luifel rondom de bestaande bomen aan de oostzijde van het plein. In de Brinkstraat komt een duurzame oplossing, namelijk een klimaatwadi. De Brinktoren krijgt ruimte voor videoprojecties. In dit ontwerp komt de weekmarkt aan de oostzijde van de Markt.

Bekijk de video van scenario 2 op de website van de gemeente Hengelo

Marktplein scenario hengelo birdeyes 02
Scenario 2 © Okra Landschaparchitecten

Scenario 3

In scenario 3 komt de weekmarkt in een diagonaal over het marktplein. Aan beide kanten van de diagonaal is ruimte voor groene tuinen met ruimte voor ontmoeting. De beren blijven staan aan de noordzijde van het plein. De toren staat centraal in deze nieuwe as. De Brinktoren krijgt ruimte voor bijvoorbeeld kunst.

Bekijk de video van scenario 3 op de website van de gemeente Hengelo

Marktplein scenario hengelo birdeyes 04
Scenario 3 © Okra Landschaparchitecten

Scenario 4

In dit ontwerp komt de weekmarkt midden op het marktplein. In het noordelijke deel van het plein ontstaat ruimte voor een klein podium en een speelplek bij de bestaande kiosk. Rondom de toren komt een watertuin, waar ook de beren een plek krijgen. Het Brinkplein krijgt een eigen sfeer met een groene speelplek. De Brinktoren wordt omringt door water waarbij de beren een nieuw verblijf krijgen.

Bekijk de video van scenario 4 op de website van de gemeente Hengelo

Marktplein scenario hengelo birdeyes 03
Scenario 4 © Okra Landschaparchitecten

Reacties ophalen bij inwoners

Wat het definitieve ontwerp voor het Hengelo's marktplein wordt, is geen Idols-verkiezing. De gemeente Hengelo wil de komende twee weken van inwoners, ondernemers en bezoekers weten wat ze mooi en minder mooi vinden aan de vier scenario’s. Reacties van inwoners worden meegenomen in het voorlopige eindontwerp dat rond 5 december verschijnt. Daarover mogen Hengeloërs dan opnieuw hun zegje doen. Online reageren op de ontwerpen kan alleen op de website van de gemeente door in te loggen met DigiD. Wie nog geen DigiD heeft, kan dit aanvragen via de website digid.nl.

Om zoveel mogelijk reacties op te halen, gaat de gemeente de komende twee weken weer met inwoners in gesprek. Dat gebeurt onder meer op de markt op zaterdag 14 november. Ook worden er digitaal drie zoomgesprekken georganiseerd met groepen inwoners die de gemeente heeft geselecteerd. Er staan bijeenkomsten gepland met diverse groepen die ook in eerdere fases betrokken zijn, zoals marktondernemers, gehandicaptenraad en jongeren. Daarnaast gaat landschapsarchitect Wim Voogt een livestreamgesprek aan met acht Hengelose inwoners en met ondernemers.

Wim Voogt vertelde vorige week in 1Twente Vandaag over het co-creatieproces en zijn visie

Betrokkenheid

Wethouder Bas van Wakeren is tevreden over het traject om samen met inwoners tot een nieuw marktplein te komen. "Ik heb veel interactie en een grote betrokkenheid vanuit de Hengelose samenleving mogen ervaren. Prachtig om mee te maken. Het eindbeeld wordt concreter. Graag doe ik weer een beroep op alle Hengeloërs. Ik roep iedereen op om hun mening te geven over de vier scenario’s. Het is een belangrijk moment voor de stad en voor ons als gemeente. De samenwerking die we de afgelopen tijd hebben gehad met de stad is iets waar ik heel trots op ben."

Externe link: Reageren op de scenario's kan op de website van de gemeente Hengelo

Reageren?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.