Verkeer
Stuur appje
Zoek

Race tegen de klok: coöperatie wil nog vóór verbod groen licht voor zonnepark in Enschede-Zuid

20230705 Broekheurne buitengebied platteland Enschede
Beeld: 1Twente

Het plan voor een groot zonnepark in het zuidelijke buitengebied van Enschede dreigt te sneuvelen door het aangekondigde verbod op zonneparken in Overijssel. In een ultieme poging hopen energiecoöperatie Enschede Energie en ontwikkelaar TP Solar alsnog groen licht te krijgen voor het project, voordat het verbod van kracht is. Het beoogde zonnepark wordt wel veel kleiner nu twee grondeigenaren zijn afgehaakt.

1Twente heeft uit eerste hand vernomen dat twee agrariërs, die aanvankelijk bereid waren om hun grond ter beschikking te stellen voor zonnepanelen, zich hebben teruggetrokken. Enschede Energie laat desgevraagd weten dat dat klopt. Van de bijna 50 hectare aan zonnepanelen in het oorspronkelijke plan, blijft nu nog zo'n 16 hectare over. Dat is ongeveer net zo groot als het bestaande zonnepark van Kronos Solar langs de N35 bij Glanerbrug.

Jarenlang proces

Het zonneproject in de buurtschap Broekheurne - ter hoogte van de Usselerveenweg - is er een van een lange adem. Al drie jaar geleden werd er over het plaatsen van zonnepanelen op de oude vuilstortgronden gesproken, wat leidde tot weerstand bij omwonenden. Het zonnepark vormde vervolgens de basis van een zogeheten gebiedsaanpak, waarbij er met omwonenden afspraken worden gemaakt over verschillende uitdagingen.

“Op dit moment gaan we voor 16 hectare en hopen die te kunnen ontwikkelen. We zijn in overleg met gemeente en provincie hierover”

Aan het einde van het gebiedsproces leek er overeenstemming te zijn over een bijna 50 hectare groot zonnepark. Echter, door het aangekondigde Overijsselse verbod op zonneparken op landbouwgrond was het doorgaan van het project lange tijd onzeker. Eind maart nemen Provinciale Staten een definitief besluit over het verbod. Uitzonderingen op het verbod zijn dan alleen nog mogelijk voor projecten waarvoor reeds concrete toestemming is gegeven.

'Tijdelijke afwijking'

In de buurtschap Broekheurne is dat (nog) niet het geval. Een vergunning of wijziging van het bestemmingsplan is er niet geweest, al vindt de gemeente Enschede dat de gemeenteraad met het erkennen van de conclusies in de eerder genoemde gebiedsaanpak ook heeft ingestemd met de komst van een zonnepark. Initiatiefnemers TP Solar en Enschede Energie willen geen risico nemen en hebben eerder deze maand om formele toestemming gevraagd voor een zonnepark in Broekheurne.

Regionale Energiestrategie RES Twente zonnepark windturbines
Lees ook
Geen nieuwe zonneparken en méér windturbines: hoe de provincie de regie overneemt in Twente

Dat moet gebeuren met een zogeheten projectafwijkingsbesluit. Dat is een tijdelijke afwijking (maximaal 20 jaar) van het bestemmingsplan. Voor zo'n besluit is geen toestemming nodig van de gemeenteraad, een akkoord vanuit het college is genoeg. Het wordt een race tegen de klok: het provinciebestuur hoopt dat het verbod op zonneparken vanaf 27 maart officieel van kracht is. "Op dit moment gaan we voor 16 hectare en hopen die te kunnen ontwikkelen. We zijn in overleg met gemeente en provincie hierover", aldus voorzitter Louis Koopman van Enschede Energie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.