Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Even geduld a.u.b.: Gemeente Oldenzaal wil dat failliete vervuiler betaalt

Maarten van der Waal
Maarten van der Waal
Beeld: rtv not

Maarten van der Waal (D66), die tijdens het vragenuurtje in de Oldenzaalse gemeenteraad alarm sloeg over de opslag van vervuild afvalwater op het terrein van de voormalige houtzagerij aan de Enschedesestraat, moet nog even geduld hebben. In zijn hoedanigheid als portefeuillehouder legde burgemeester Patrick Welman uit dat de situatie niet direct gevaarlijk is en dat de gemeente alles in het werk stelt om langs juridische weg het verontreinigde afvalwater zo snel mogelijk te laten afvoeren en daarbij de kosten te verhalen op de vervuiler.

Probleem daarbij is, dat die vervuiler (houtbewerkingsbedrijf Wood and Colors) in december vorig jaar failliet werd verklaard. Al in augustus vorig jaar constateerde de Omgevingsdienst Twente (ODT) dat er 30 m3 gevaarlijk afvalwater op het terrein was opgeslagen, 20 m3 meer dan maximaal toegestaan. Het bedrijf krijgt dan een formeel-juridische waarschuwing het afvalwater ordentelijk af te voeren.

Hoeveelheid fiks toegenomen

Nadat het bedrijf begin december failliet is verklaard blijkt bij een inspectie de hoeveelheid afvalwater inmiddels te zijn toegenomen tot ruim 150 m3. Tegen het advies van het ODT in, besluit de gemeente een andere juridisch/bestuurlijke weg te kiezen om de kosten van afvoer uit de failliete boedel veilig te stellen.

‘Situatie niet direct gevaarlijk’

Portefeuillehouder Welman legde in het vragenuurtje uit dat voor dit moeilijke en ook langer durende traject is gekozen omdat de situatie als niet direct gevaarlijk worden ingeschat. Volgens hem bevinden de containers met vervuild afvalwater zich in afgesloten, verzegelde ruimtes, worden regelmatig inspecties op het terrein uitgevoerd door eigen toezichthouders van de gemeente en is er zelfs cameratoezicht geïnstalleerd.

Vervuild afvalwater
De gemeente Oldenzaal schat de opslag van vervuild afvalwater op het terrein van het inmiddels failliete bedrijf Wood and Colors aan de Enschedesestraat als niet direct gevaarlijk in.
Beeld: Twente FM

Procedure duurt drie weken

Volgens Welman zal de procedure om de kosten van afvoer (naar schatting van de gemeente 144.000 euro) op de partijen in de failliete boedel te verhalen zo’n drie weken in beslag nemen. Als er vervolgens geen juridische complicaties zijn, kan de afvoer van het vervuilde afvalwater ‘binnen een paar dagen’ worden uitgevoerd. “De afvalverwerkers staan klaar.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.