Enschede
Cultuur
Video

WAK: laten zien dat amateurkunst leeft

De Week van de amateurkunst (WAK) is het jaarlijkse feestje van, voor en door Enschedese amateurkunstenaars. Aanstaande zaterdag begint het. In afgeslankte, coronaproof vorm, maar met een programma dat dezelfde boodschap uitdraagt: amateurkunst leeft.

De amateurkunst heeft het niet makkelijk. Repeteren kan vaak niet, leden vragen zich af of lidmaatschap nog wel zinvol is. Maar cultuurcoach Jacintha Blom heeft niet zo op de geluiden dat de sector kraakt in zijn voegen. “Daar geloof ik niet in”, zei ze in 1Twente Vandaag.

Online-programma, met uitzonderingen

Waar bij vorige edities door heel de stad op allerlei locaties van alles te zien en te beleven was, is het overgrote deel van de optredens, workshops en cursussen noodgedwongen verbannen naar cyberspace. Vaak in afgeslankte vorm. Blom: “Een alternatief van wat ze normaal gesproken doen. Een kleine afspiegeling.” Op een aantal plaatsen in de stad is de WAK nog wel ‘voor het echie’.

“Er zijn exposities op plekken die openbaar toegankelijk zijn. Bij Concordia, bijvoorbeeld, en bij de bibliotheek en Prismare. Broodje Cultuur, op maandagmiddag bij Concordia, is ook live te bezoeken. En gratis. Reserveren is wel noodzakelijk in verband met het beperkte aantal van dertig beschikbare plekken.

Jacintha Blom Ernst Bergboer
Jacintha Blom: "Amateurkunst op sterven na dood vanwege corona? Dat geloof ik niet." © Ernst Bergboer

Halloween-by-Wout

Bij 1Twente treedt een hele trits muzikanten op. Die concerten worden live gestreamd vanuit de studio en zijn later - net als de meeste andere online-activiteiten - terug te zien. Het complete (uitgebreide!) programma van de WAK kun je vinden op de website van de organisatie, waar de eerste workshop al online staat. Wout Wilens (@makeupbywout op Instagram) maakte speciaal voor de WAK een haloween-tutorial. Wil je er zaterdag afschrikwekkend uitzien, doe dan alvast wat inspiratie op.

De WAK begint zaterdag 31 oktober en duurt tot en met zondag 8 november.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.