Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe stadsdichter van Amsterdam Ellen Deckwitz leerde lezen in de Hengelose bieb

240124 ellen deckwitz facebook
Ellen Deckwitz was door het dolle heen na de bekendmaking
Beeld: ellen deckwitz facebook

De in Borne opgegroeide Ellen Deckwitz is verkozen tot de nieuwe stadsdichter van Amsterdam. Deckwitz, die naar school ging in Hengelo en kind aan huis was in de Hengelose bieb, woont al jaren in Amsterdam en was door het dolle heen toen ze hoorde van haar uitverkiezing: "Ik heb mijn moeder helemaal doof geschreeuwd”, vertelde ze tegen Het Parool. Ze was bij haar ouders in Borne toen ze het goede nieuws vernam.

'Kneiterdruk'

Als 1Twente haar belt om een reactie is ze naar eigen zeggen 'kneiterdruk' met de jaarlijkse Poëzieweek: "Ik ren van hot naar her en kom tijd te kort voor van alles en nog wat. Sorry!" We mogen haar later wel een keer terugbellen, maar nu maar even niet.

Deckwitz werd 41 jaar geleden geboren in Deventer, maar verhuisde al jong met haar ouders naar Borne. Veel was ze te vinden in buurstad Hengelo: "Dat was in mijn jeugd voor iemand uit Borne ‘de grote stad’, dus ging ik hier naar de bibliotheek. Vaak en graag. Aan Hengelo heb ik mijn alfabetisme te danken”, zei ze in 2022, bij de onthulling van een muurgedicht in Hengelo. Dat gedicht, dat onderdeel uitmaakt van een serie gedichten van landelijk bekend geworden schrijvers met Hengelose roots, is te vinden op de hoek van de Smutsstraat en de Drienerstraat.

“Ik kom vaak terug naar Twente. Voor mijn ouders, maar ook voor de rust. Ik ben óók een Tukker, ik ben van FC Twente.””

Dorpsdichter van Borne

De plaatsing van dat muurgedicht was een grote wens die uitkwam. Haar tweede wens was toen dorpsdichter worden van Borne. "Dat lijkt me echt geweldig", vertelde ze destijds tegen de aanwezigen. Misschien gebeurt dat ooit nog, maar eerst dus is ze vanaf volgende week stadsdichter van Amsterdam.

'Onrustig'

Tegen het Parool vertelde ze zaterdag wat haar drijft: "Mijn grootste les van het afgelopen jaar is dat het normaal is dat ik soms onrustig ben. Zeker in dit tijdsgewricht waarin de wereld in de fik staat van heb ik jou daar. En ik ben ook constant gefascineerd, door alles. Als ik rondloop houd ik mijn oren en ogen open voor dingen waarvan iedereen met een gladgestreken gezicht loopt te doen alsof ze normaal zijn, maar waarover echt iets te vinden valt.”

In Twente is Deckwitz nog geregeld te vinden: "Ik kom vaak terug naar Twente. Voor mijn ouders, maar ook voor de rust. Ik ben óók een Tukker, ik ben van FC Twente.”

icon_main_info_white_glyph

Prijzen

Ellen Deckwitz kreeg in 2009 de Meander Dichtprijs voor haar poëzie en ze won dat jaar het Nederlands Kampioenschap poetry slam. Ze schreef drie boeken over poëzie. Ze is columnist voor NRC en maakt podcasts over poëzie. In 2022 kreeg ze de Tollensprijs, voor haar oeuvre.

Inauguratie

De inauguratie van Deckwitz als stadsdichter van Amsterdam vindt plaats op woensdag 31 januari om 20.00 uur in De Balie. Ergens in februari of maart is ze te gast in 1Twente Vandaag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.