Verkeer
Stuur appje
Zoek

COA gaat 120 asielzoekers opvangen in Van der Valk-hotel Hengelo

Vandervalk hengelo rtv oost
Het Van der Valk hotel in Hengelo gaat 120 asielzoekers opvangen.
Beeld: RTV Oost

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat 120 asielzoekers opvangen in het Van der Valk-hotel in Hengelo. Omwonenden worden daarover vanmiddag geïnformeerd.

Het is de bedoeling dat de eerste asielzoekers eind deze week naar het hotel in Hengelo komen. Het gaat om een groep van in totaal 120 asielzoekers, die voor de duur van zes maanden worden opgevangen in het Van der Valk-hotel. De asielzoekers worden opgevangen in een aparte vleugel van het hotel. Het gaat daarbij om in totaal 60 kamers.

"We kennen de beelden uit Ter Apel: er is een enorm tekort aan opvangplekken", zegt Folkert Bosch, locatiemanager van het COA. Hij erkent dat de opvang in het Van der Valk een dure maatregel is. "Wij hebben ook liever goedkopere, reguliere opvang, maar dan moeten die plekken er wel zijn."

Gemixte groep

De groep asielzoekers die opgevangen wordt in het Hengelose hotel, is een mix van mensen uit verschillende landen. Het gaat om alleenstaanden, gezinnen en families. Ze zijn geregistreerd in Ter Apel, en gaan nu de procedure in waarin moet blijken of ze ook daadwerkelijk als vluchteling worden erkend.

Begin dit jaar werd al duidelijk dat het COA en Van der Valk een akkoord handen bereikt over de opvang van asielzoekers. Hoeveel de opvang het COA kost, kan Bosch zo niet zeggen. Na zes maanden wordt gekeken of de opvang in Het van der Valk met nog eens een half jaar wordt verlengd.

Verderop op het bedrijventerrein in Hengelo, in het oude gemeentehuis, worden ook asielzoekers en ontheemden uit Oekraïne opgevangen. Daar meer asielzoekers opvangen, was volgens Bosch geen optie.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.