Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo koopt pand Hazenweg; gemeente wil vanaf 2025 alle asielzoekers en Oekraïners in oud stadskantoor huisvesten

240125 oekraineopvang hazenweg kamer FRANKLIN VELDHUIS
Het pand aan de Hazenweg biedt al zo'n 2 jaar opvang voor nieuwkomers. Rechts op de foto locatiemanager Simone van Rooij, links burgemeester Sander Schelberg.
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1Twente

Het college van B en W wil per 1 december 2024 het pand met de bijbehorende grond aan de Hazenweg 121 aankopen voor de opvang van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen. "Een unieke kans om te zorgen voor continuïteit in de opvang van nieuwkomers en zekerheid voor de stad", aldus burgemeester Sander Schelberg.

Het voormalige stadskantoor is sinds 3 jaar in handen van 'groene energie-ondernemer' Kees Koolen - hij kocht het van het Amsterdamse bedrijf Boatex Beheer - en biedt al zo'n 2 jaar opvang voor nieuwkomers. Door het pand nu aan te kopen krijgt de gemeente een langjarige opvanglocatie voor nieuwkomers in handen.

“Dit is op relatief korte termijn gunstiger dan jarenlang blijven huren.”

Op termijn wordt namelijk de opvanglocatie aan de Havezatelaan, conform afspraak met omwonenden, gesloten en de noodopvang van asielzoekers in Hotel Van der Valk zou ook tijdelijk zijn. Met name omdat het voor het COA een erg dure maatregel is. "Wij hebben ook liever goedkopere, reguliere opvang, maar dan moeten die plekken er wel zijn", zei een woordvoerder eerder dit jaar bij de start van de opvang aldaar.

240215 simone van rooij ERNST
Lees ook
Hengelose Oekraïners én opvangende gemeente snakken naar duidelijkheid: 'Wat doen we na 4 maart volgend jaar?'

Die komen er nu dus. Er moeten na de verbouwing aan de Hazenweg 825 mensen gehuisvest kunnen worden. Nu zijn dat er ruim 400. Tot nu toe huurde de gemeente het pand. De kans deed zich echter voor om het pand en de grond aan te kopen. "Dat is op relatief korte termijn gunstiger dan jarenlang blijven huren. Op deze manier kan de gemeente Hengelo voldoen aan de eisen die de spreidingwet aan ons stelt op een bewezen goede locatie", aldus burgemeester Schelberg.

Bedrijfsterrein

"Ervan uitgaande dat de instroom van nieuwkomers de komende tien jaar gemiddeld op hetzelfde niveau blijft, is de Hazenweg 121 een bewezen goede locatie waar voldoende ruimte beschikbaar is", aldus Schelberg. "Met het COA maken we nadere afspraken over hoe dit in goede samenwerking vorm te geven. Hierna kan de locatie eventueel worden herontwikkeld tot een bedrijfsterrein."

Kosten: 10,55 miljoen euro

Voor het pand, dat een oppervlakte heeft van 16.000 vierkante meter, betaalt Hengelo 5,45 miljoen euro. Tel daarbij op de kosten voor de grond van 2,6 miljoen euro en die voor de verbouwing van 2,5 miljoen euro, dan kom je uit 10,55 miljoen euro in totaal. De gemeenteraad beslist op 3 juli of dat het waard is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.