Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose studenten mogen zich jaar lang beste debaters van Nederland noemen: 'Debattoernooi voor iedereen leerzaam’

Leerlingen van Het Noordik Lyceum in Almelo zijn Nederlands kampioen Debatteren geworden. Het was zaterdagmiddag even billenknijpen tijdens het finale juryberaad, maar daarna gingen alle remmen los. ”Het was duidelijk dat we tot het laatst mee konden doen, maar winnen...”

Het is een dag later als Raoul van der Heide reageert op het Almelose succes in Utrecht. ”Ja, geweldig!”, klinkt de VWO examenkandidaat enthousiast. ”Na de eerste debatten hadden we het gevoel dat we ver konden komen. Het ging over drie ronden en we haalden de finale. Van medefinalist het Johan de Witt Gymnasium uit Dordrecht was bekend dat ze een hele goede ploeg hebben. Het juryberaad duurde voor ons gevoel dan ook tergend lang.”

Meer dan een wedstrijd

Team Het Noordik werd afgelopen maanden in de aanloop naar de finale begeleid door de docenten Nederlands Esther Bonfrer en Lydia Engelbertink. Voor hen is het NK Debatteren meer dan een wedstrijd op zich. ”In aanloop naar de voorrondes doen meer leerlingen mee en ze leren er allemaal van. De een wint aan zelfvertrouwen, voor de ander is het een middel om beter uit z’n woorden te komen. En leerlingen steken veel op van het plegen van onderzoek, ook een wezenlijk onderdeel van debatteren. Ook al blijft er maar een ploeg van 5 over die uiteindelijk wordt ingezet, voor alle leerlingen die hieraan hebben meegedaan, voegt het wat toe.”

“Het gaat om verdieping, presentatie, argumentatie en onderbouwing van standpunten”

Ofschoon Raoul van der Heijde daar samen met zijn teamgenoten Leon de Jong, Chiury de Nijs, Yaron Lammertink en Nienke Stegeman tijdens het NK Debatteren weinig mee bezig is geweest, beaamt hij dat deze titelstrijd een goede leerschool is voor alle deelnemers. ”Het gaat om verdieping, presentatie, argumentatie en onderbouwing van standpunten. Door serieus te debatteren krijg je bovendien meer respect voor andermans standpunten. Ofschoon je van mening kunt verschillen, brengt een goed debat mensen dichter bij elkaar. We leven momenteel in een tijd van polarisatie en vijandigheid door onbegrip en zelfs haat. Dat zijn geen goede ontwikkelingen. Debatteren bevordert de maatschappelijke cohesie, het kan voor verbinding zorgen. Luisteren naar goed onderbouwde argumenten leidt tot meer begrip voor andermans standpunt.”

20231101 item03 Debatteren voor scholieren 00 01 08 00 Still001
Lees ook
Twentse scholieren bereiden zich voor op NK Debatteren

Overijssel goed vertegenwoordigd

Overijssel werd tijdens de finale van het NK Debatteren voor havo- en vwo-leerlingen door vier scholen vertegenwoordigd: het Carmel College Salland uit Raalte, het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer, Gymnasium Celeanum uit Zwolle en Het Noordik Lyceum. Tijdens deze 26e editie debatteerden 28 scholierenteams uit heel Nederland mee. Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het toernooi al 25 jaar en doet dat in samenwerking met Adessium Foundation, Vfonds en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. De stichting zet zich in om jongeren 'te leren overtuigend te durven spreken, zorgvuldig te leren luisteren en altijd nieuwsgierig te blijven naar ideeën van anderen'.

Talloze felicitaties

De zege werd door de Almelose afvaardiging gevierd met een etentje bij terugkomst. En de app van de winnaars liep vol. ”Het waren allemaal positieve reacties en felicitaties van medeleerlingen, docenten en het thuisfront”, meldt Raoul, die na het examen Internationale Betrekkingen en Organisatie gaat studeren in Groningen. De politiek en bestuurlijke functies trekken hem wel. ”Dat geldt niet voor iedereen hoor, die aan debatteren doet. In ons team kiest de helft voor die richting, de andere helft gaat iets heel anders doen.”

Thuiswedstrijd

Maandag werden de winnaars en hun begeleiders op school gehuldigd. Daarna maakt Het Noordik zich op voor het Twents Scholendebat op 5 maart in Almelo. ”Daar kijken we naar uit”, verzekert Raoul. ”Het is mooi debattoernooi met scholen uit de regio. En voor ons is het een thuiswedstrijd.”

In 1Twente Vandaag geven ze twee dagen later geen antwoord op de zeer legitieme vraag van de interviewers 'wie zal er met jullie de strijd aan durven op 5 maart?'. De tijd zal het leren.

Het Noordik NK Debatteren
Op de foto van links naar rechts: Danique Oost (leerling jurylid), Leon de Jong, Raoul van der Heide, Chiury de Nijs, Yaron Lammertink en Nienke Stegeman.
Beeld: Het Noordik Lyceum
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.