Verkeer
Stuur appje
Zoek
20231101 item03 Debatteren voor scholieren 00 01 08 00 Still001

Twentse scholieren bereiden zich voor op NK Debatteren

Twaalf leerlingen van drie middelbare scholen uit Hengelo, Enschede en Almelo vertegenwoordigen Twente dit jaar op het NK Debatteren voor scholieren. De voorrondes beginnen op vrijdag 3 november. Twee leerlingen van het Noordik Lyceum uit Almelo en twee leerlingen van het College Zuid uit Enschede gaven woensdag 1 november alvast een voorproefje bij 1Twente Vandaag. Weten wie gewonnen heeft? Bekijk de video.

Scholenstrijd

In de uitzending bonden Yaron Lammertink en Chiury De Nijs van het Noordik Lyceum uit Almelo en Kealey Chau en Daisy Bijwaard van College Zuid uit Enschede de strijd aan. Ze kregen één van de stellingen die ook op het NK behandeld gaan worden voorgeschoteld: ‘Asielzoekers moeten bij aankomst in Nederland direct een werkvergunning krijgen.’

Stellingen

De twee andere stellingen die de scholieren moeten gaan verdedigen zijn: ‘De inzet van autonome wapensystemen in oorlogen doet meer goed dan kwaad’ en ‘Elke scholier moet na de middelbare school eerst een beroepsopleiding volgen’.

De scholieren moeten zowel de standpunten voor als de standpunten tegen de stellingen kunnen verdedigen, ongeacht wat ze er zelf van vinden. Ze horen pas kort voordat ze in debat gaan welk geluid ze moeten laten horen.

NK Debatteren

Waar bij 1Twente Vandaag de teams tweekoppig waren, zullen bij het kampioenschap viertallen aantreden. De voorronden van het scholierendebatkampioenschap vinden plaats op 3 november in Oss en op 17 en 18 november in Bilthoven. Van elke voorronde worden de beste 12 teams geselecteerd voor de finale op 27 januari in Utrecht.

Meer weten over het NK Debatteren voor scholieren? Kijk dan op schooldebatteren.nl

icon_main_info_white_glyph

Bataafs Lyceum

1Twente heeft ook het Bataafs Lyceum, de Hengelose deelnemer aan het NK, benaderd om mee te doen aan dit voorproefje, maar de school heeft geen gevolg gegeven aan deze uitnodiging

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.