Verkeer
Stuur appje
Zoek

Explosie bij bedrijf in Enschede, zeer grote uitslaande brand in omgeving te zien

Aan De Ossenboer in het Enschedese havengebied is vrijdagochtend een zeer grote uitslaande brand uitgebroken na een explosie bij een bedrijf. In de wijde omgeving was een grote zwarte rookwolk te zien. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om de brand te bestrijden, verkeer rond het havengebied ondervindt hinder van afzettingen die nodig zijn. Een groot deel van het pand is ingestort. Er vielen geen gewonden. De brand is inmiddels uit en de rook is weg. Brokstukken die in de omgeving worden gevonden na de explosie zijn ongevaarlijk.

De brand brak uit bij chemiebedrijf The Compound Company, waar kunststofkorrels worden samengevoegd met andere stoffen. Daarbij zou per ongeluk een stofexplosie zijn veroorzaakt, zegt Veiligheidsregio Twente tegen RTV Oost. Er waren op dat moment nog werknemers in het gebouw, zijn hebben het pand op tijd kunnen verlaten.

Bestrijding

Hulpdiensten verzamelden zich rond half 9 in een crisisteam om het incident te bestrijden. De brandweer was aanwezig met meerdere tankwagens, ook werd extra bluswater aangevoerd vanuit open water aan de Windmolenweg. Omdat het pand op zeker moment niet meer veilig kon worden betreden om te blussen, moest een grijpkraan komen om de gevel te verwijderen.

Een uur later is het vuur uit en de rook weggetrokken, vertelt de brandweer. Wel is er nog een plastic geur te ruiken. Om de ruimte binnen te verkennen, wordt een drone ingezet.

Geërgerde weggebruikers

Bedrijven en verkeer in het havengebied ondervinden overlast door afzettingen. Onder andere is de Auke Vleerstraat is afgesloten geweest, zodat de brandweer toegang kon krijgen tot de nodige waterpunten. "Wij begrijpen dat dit zeer vervelende situatie oplevert", zegt de politie, die moest optreden tegen weggebruikers. "Helaas stuiten onze collega’s op veel weerstand van gefrustreerde mensen. Er zijn meerdere processen-verbaal geschreven voor het negeren van een stopteken." De Auke Vleerstraat is inmiddels weer vrijgegeven.

Brokstukken

In de omgeving zijn verbrande delen van het gebouw te vinden die er als brokstukken na de explosie terecht zijn gekomen. De brandweer geeft aan dat deze niet gevaarlijk zijn en in de container kunnen worden gegooid.

 • 20240119 brand Ossenboer 1 News United Dennis Bakker
  Beeld: News United / Dennis Bakker
 • 20240119 brand Ossenboer 2 News United Dennis Bakker
  Beeld: News United / Dennis Bakker
 • 20240119 brand Ossenboer 3 News United Dennis Bakker
  Beeld: News United / Dennis Bakker
 • 20240119 brand Ossenboer 4 News United Dennis Bakker
  Beeld: News United / Dennis Bakker
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.