Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vier keer prijs voor Enschedese (trouw)fotograaf Marieke bij Benelux-brede wedstrijd: ‘Ik hoopte op één award’

Niet 1, niet 2, niet 3, maar 4 prijzen won Enschedese trouwfotograaf Marieke Amelink afgelopen week bij de Masters of Wedding Photography, een wedstrijd voor en door vakgenoten uit de hele Benelux die elk kwartaal wordt gehouden. ”De meest hoogwaardige bruidsfotografieprijs, zo kan je het wel noemen.”

Ze kwam met name voor een goed feestje naar de uitreiking. De uitslag van de wedstrijd verwachtte Marieke Amelink niet. “Ik hoopte op één award, maar ik ging naar huis met vier prijzen”, vertelt ze nog steeds vol ongeloof.

Masters of Wedding Photography

Amelink behoort tot slechts drie procent van alle inzendingen die een award uitgereikt kregen. Welgeteld 95 awards werden verdeeld over ruim drieduizend inzendingen. Drie anonieme juryleden die hoog in het vak staan geven hun stemmen aan de foto’s waarvan zij denken dat ze Master-waardig zijn. “Als je foto twee of drie stemmen krijgt heb je een award gewonnen”, legt Marieke uit.

Top tien

Van de vier rondes waaruit de wedstrijd bestaat, stuurde Marieke twee rondes haar foto’s in. Door die keuze liep ze wellicht nét de top tien mis. Om in de top tien terecht te komen, hebben deelnemers minimaal zeven awards nodig. “Ik baal nu stiekem een beetje dat ik die andere twee rondes niets heb ingestuurd, dan had ik misschien kans gemaakt”, zegt ze. “Mijn doel voor 2024 is om alsnog in die top tien te komen.”

Beelden met een verhaal

Sinds 2016 begon ze met bruidsfotografie. Inmiddels heeft ze al zo’n tweehonderd bruiloften op haar naam staan. Ook dit jaar heeft ze er al twintig gepland. Ondanks de opgedane ervaring, blijft ze kritisch op haar eigen werk. “Veel foto’s vind ik mooi, maar er écht uitspringen? Dat doen er maar een paar.”

Het mooiste vindt Marieke de journalistieke fotografie: beelden die een verhaal vertellen. “Een foto moet spontaan zijn en allesbehalve in scene worden gezet. Bij mij hoef je nooit in de camera te kijken, dat is alleen maar ongemakkelijk.”

Onderstaand een aantal prijswinnende foto’s uit 2023. Klik rechts op de pijl om meer te zien. Lees verder onder de foto’s.

  • Marieke Amelink Masters2 opa en oma
    Beeld: Marieke Amelink
  • Marieke Amelink Masters5 man in tranen
    Beeld: Marieke Amelink
  • Marieke Amelink Masters1 gooien
    Beeld: Marieke Amelink

Hoe ze die spontane beelden maakt? “Ik probeer me overdag te mengen met de gasten, zodat het niet zo opvalt als ik een foto van ze maak. En bij het feest in de avond, stiekem één van mijn favoriete onderdelen, is mijn geheim om mee te dansen in het publiek. Tussendoor op de dansvloer wat foto’s schieten en je krijgt écht feestende mensen op beeld”, licht ze toe.

Baco-bruid

Op een voor Marieke bijzondere bruiloft in 2017 is ook een prijswinnende foto gemaakt, maar niet door haar. Ze stond toen namelijk zelf in de witte jurk. “Ik ben de Baco-bruid”, vertelt ze. “Fotograaf Damon Pijlman maakte een foto precíes op het moment dat er een dienblad vol met glazen Bacardi-cola over mijn witte trouwjurk viel.” Die plaat ging compleet viral en won een wereldwijde award voor Picture of the Day.

Momenten vereeuwigen

De beelden die Amelink schiet leveren – net als het beeld dat van haar genomen is – veel bijzondere, grappige en emotionele momenten op. Ze is van mening dat op een trouwdag niet alleen het bruidspaar belangrijk is, maar ook alle familie, kinderen en ouders. “Het is zo bijzonder om een kijkje te mogen nemen in het leven van een stel en hun familie. Dat je als fotograaf de mooiste dag uit hun leven mag vereeuwigen op beeld.”

Marieke Amelink Masters3 strandstoelen
Beeld: Marieke Amelink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.