Verkeer
Stuur appje
Zoek

GGZ-locatie Helmerzijde wordt grootschalig verbouwd: alle specialistische zorg voor Oost-Twente naar Enschede

Helmerzijde Google Maps
Helmerzijde, locatie voor geestelijke gezondheidszorg in Enschede
Beeld: Google Maps

GGZ-instelling Mediant gaat locatie Helmerzijde in de Enschedese wijk Helmerhoek grootschalig verbouwen. Oude gebouwen gaan tegen de vlakte, nieuwe gebouwen moeten in de komende acht jaar uit de grond worden gestampt. Alle specialistische geestelijke gezondheidszorg die nu verspreid over Enschede en Hengelo wordt geleverd gaat zich er concentreren. Daarmee wordt het aantal cliënten op de locatie uitgebreid.

Dat hoorde een dertigtal buurtbewoners die zich woensdagavond verzamelden in het Helmertheater om uitleg te krijgen over de plannen. Alles zit nog in de voorbereidende fase. Vergunningen zijn nog niet aangevraagd en de gebouwen zijn nog niet ontworpen.

Kleine beekjes en veel groen

Wel kan bouw- en duurzaamheidsmanager Henk Gerritsen vertellen dat Mediant kijkt naar de optie om alles van hout te maken. De gebouwen nu zijn oud. Het is tijd voor vernieuwing. We willen alles zo groen mogelijk maken. In het ontwerp moeten we natuurlijk terrein krijgen met kleine beekjes en veel groen."

Met een verandering van de ruimtelijke indeling hoopt de instelling ook dat mensen uit de wijk meer in het gebied komen om te wandelen, recreëren en te sporten. "Zo'n GGZ-instelling moet onderdeel zijn van de wijk."

Specialistische zorg

Naast de verbouwplannen komt de zorginstelling ook met ander nieuws. Helmerzijde gaat meer cliënten huizen en behandelen. Mediant-bestuurder Martin Bijker legt de plannen aan de hand van een diavoorstelling helder uit aan de gekomen Helmerhoek-bewoners. “We willen hier alle specialistische zorg van Enschede en Hengelo naartoe halen. Dat zijn 80 extra klinische bedden (langdurig verblijf, red.) en 200 tot 300 ambulant.”

Lees verder onder de video.

Dit betekent dat de twee locaties in Enschede (Raiffeisenstraat en Roessinghsbleekweg) en twee in Hengelo (De Boerhaven in ziekenhuis ZGT en De Opmaat) verhuizen naar Helmerzijde. “Het gaat vooral om specialistische zorg. Nu moeten die werknemers van hot naar her rijden, hiermee halen we die tijd weg.”

De GGZ-instelling wil wel overal blijven voor minder gespecialiseerde zorg. “Dit moet dan gaan in zogenaamde regiocentra in de gemeente Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Enschede, Oldenzaal en Losser.”

Nieuwe gebouwen

Deze nieuwe cliënten hebben ook woon- en therapieruimte nodig. Mede daarom wil Mediant nieuwe gebouwen gaan bouwen. “De gebouwen hebben nu niet genoeg voorzieningen voor alle cliënten uit Oost-Twente. Bewoners delen hier soms met zijn achten een badkamer”, geeft Bijker als voorbeeld in zijn presentatie. Ook moet verder worden verduurzaamd. "We zijn veel geld kwijt aan de stookkosten."

Wat zijn dan de plannen? Eigenlijk nog niks concreet. In het begin van vorig jaar is er een studie gedaan. Die laat de gevolgen zien voor de locatie op grote schaal. Het is een schets voordat de echte tekeningen worden gemaakt, hieronder weergegeven.

Schuif het bolletje in het midden in onderstaande afbeelding om te wisselen tussen de nieuwe plannen (schuif naar rechts) en de huidige plattegrond (schuif naar links). Lees verder onder de afbeelding.

De gebouwen aan de inrit vanaf de Broekheurne-Ring worden hoger dan nu, met maximaal vier bouwlagen. “Die zullen niet boven de boomtoppen komen”, verzekeren de woordvoerders.

Ook zijn meer parkeerplaatsen nodig. Tegenover woon- en werkgemeenschap 't Helmgras komt een nieuwe inrit met een parkeerplek voor werknemers. Dicht bij tankstation Shell moet ook een nieuwe parkeerplaats komen in het bos. En aan de achterkant van EHV en de TEZ een inrit voor een derde parkeerplek voor bezoekers. Gerritsen: “Het gehele terrein van Mediant willen we autovrij maken. Ook willen een plan maken voor de medewerkers dat zij meer de fiets pakken naar werk.”

De wijkvoorzieningen verdwijnen niet voor de buurt. In de nieuwe gebouwen wordt een plek gemaakt voor de kerkdiensten en het café. Ook komt er weer een nieuwe gymzaal. Bijker: “We willen dat deze functies blijven bestaan, wij maken er als organisatie zelf ook gebruik van.”

Buurtbewoners

De plannen worden door de gekomen buurtbewoners met argwaan ontvangen. “Ik vind het initiatief positief, maar ik ben bang voor de verkeersproblematiek die het gaat opleveren”, vertelt een van de bewoners. “Het is nu al bijna onmogelijk om rond acht uur 's ochtends uit de wijk te komen, met meer mensen die hier moeten komen zal dat alleen maar erger worden.”

Een oudere wijkbewoner maakt zich zorgen om de veiligheid. “Ik laat mijn hondje nu al niet uit in het donker. Je weet nooit wat je tegenkomt.”

Mediant zegt de Helmerhoek bij de verbouwplannen te blijven betrekken. “Met deze bijeenkomst geven we een stukje transparantie aan de buurtbewoners over de verbouwing. Het wordt een lang proces om alles te realiseren. Maar elke stap zetten we samen met de buurt.” Het voorlopig ontwerp moet dit jaar klaar zijn. “Aan het einde van het jaar willen we beginnen met de eerste fase. Dat is het maken van een nieuw gebouw voor langdurig verblijf.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.