Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Brandweer Twente lanceert tweede prentenboek voor kleuters: 'Oei, de oplader!'

Brandweerverhaal
Beeld: N. Wesselink

‘Oei, de oplader!’, het tweede prentenboek van Brandweer Twente, wordt donderdag 18 januari gelanceerd en tijdens de Nationale Voorleesdagen voorgelezen op basisscholen. Veilig opladen staat in dit boek centraal.

In het boek , geschreven door Brenda Borgers, voorlichter over brandveiligheid bij Brandweer Twente, leren kinderen op een speelse manier iets over het veilig opladen van telefoons, tablets en andere spullen.

Adapter uit stopcontact

“Het komt nogal eens voor dat er brand ontstaat door verkeerd opladen. Als de accu van het apparaat vol is, moet de stekker eruit, dus ook echt de adapter uit het stopcontact halen”, benadrukt Borgers in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

“Niet op een bed of een bank, want dan kan het apparaat z’n warmte niet kwijt en kan er brand ontstaan”

Aarden ondergrond

“Laad je de accu op, doe dat dan op een aarden ondergrond. Dus op een tafel of een keukenblad. Niet op een bed of een bank, want dan kan het apparaat z’n warmte niet kwijt en dan kan er brand ontstaan.”

Kleuters

Het prentenboek is voor kleuters van 4 tot en met 6 jaar; de groepen 1, 2 en 3 van de basisschool, zegt Borgers. “Kinderen komen al vroeg in aanraking met opladers. We denken dat, wanneer je kinderen al jong brandveilig gedrag aan leert, zij dat hun leven lang meenemen.”

Oei, de taart!

Vijf jaar geleden lanceerde Brandweer Twente het eerste prentenboek voor de jeugd: ‘Oei, de taart’!. Dat werd in eerste instantie verspreid op scholen in Twente. Vanwege het succes werd het vervolgens verspreid over alle veiligheidsregio’s in Nederland.

Lancering 18 januari

Brandweer Twente lanceert op 18 januari haar nieuwe prentenboek ‘Oei, de oplader!’ in Bibliotheek Hengelo aan de Beursstraat 34. Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo en Stephan Wevers, commandant Brandweer Twente lezen die morgen uit het prenten boek voor aan ongeveer 50 kleuters.

Voorlezen op basisscholen

Het prentenboek wordt voorgelezen op basisscholen in Twente tijdens de Nationale Voorleesdagen van 24 januari tot en met 3 februari 2024. De boeken worden verspreid door heel Twente. “We hebben alle basisscholen aangeschreven. Tot nu toe hebben 110 basisscholen gereageerd die het boek willen ontvangen”, aldus Borgers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.