Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose burgemeester vraagt raad brief te sturen aan regioburgemeester Bruls om wijkagenten in wijk te houden

Hengelo politiebureau 2
Het Hengelose politiebureau.
Beeld: Twente FM

Burgemeester Sander Schelberg heeft de Hengelose raad verzocht gezamenlijk een brief op te stellen aan regioburgemeester Hubert Bruls over het nieuwe meerjarenplan van Politie Oost-Nederland. Dit verzoek deed de burgemeester dinsdagavond tijdens een politieke markt over het nieuwe Hengelose veiligheidsplan. In de brief wordt aandacht gevraagd voor het feit dat wijkagenten meer tijd zouden moeten krijgen om in de wijk te kunnen werken. Tevens moet er een discussie worden gevoerd over de inzet van politie tijdens voetbalwedstrijden.

Burgemeester Schelberg deed de oproep aan de raad naar aanleiding van het onlangs opgestelde ontwerpplan voor de prioriteiten en plannen van Politie Oost-Nederland voor de aankomende jaren. Dit meerjarenplan stond dinsdagavond niet ter discussie, maar kwam wel ter sprake toen het over de capaciteitsproblemen bij de politie ging.

Schelberg vraagt de raad om gezamenlijk een brief te sturen naar regioburgemeester Hubert Bruls, die bestuurlijk leiding geeft op het gebied van openbare orde en veiligheid binnen Overijssel en Gelderland. De brief is in grote lijnen al opgesteld en wordt op 13 februari tijdens een politieke markt besproken. Uiterlijk 15 februari moet de brief worden verstuurd, is de afspraak.

icon_main_info_white_glyph

Meerjarenplan politie

In het meerjarenplan van politieregio Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland) staat onder meer dat er 160 nieuwe agenten moeten worden aangenomen, die op straat gaan werken en in de meldkamer. Ook moet er worden ingezet om ondermijning, cybercrime en mensenhandel/zedenmisdrijven aan te pakken. Bruls is verantwoordelijk voor de veiligheid in dit gebied.

Wijkagent in de wijk

Volgens Schelberg moet de wijkagent weer meer aanwezig zijn in de wijk: “De wijkagent wordt nog te veel gebruikt voor, ik zeg het nu even gekscherend, bijvoorbeeld de A12 in Den Haag en zou meer in zijn of haar wijk moeten blijven.” De zogenaamde 80/20-regel moet weer terugkomen, zegt Schelberg, wat betekent dat de wijkagent tachtig procent van zijn tijd in de wijk aanwezig is en twintig procent van de tijd overige werkzaamheden kan uitvoeren.

Voetbalinzet

Door het personeelstekort bij de politie is deze verhouding regelmatig precies andersom. Zo worden wijkagenten nog te vaak ingezet voor 112-meldingen buiten hun wijk, waardoor ze minder tijd hebben voor het wijkwerk.

Ook de inzet bij voetbalwedstrijden vraagt veel van de politie: "Ook dat willen we ter discussie stellen, want het vraagt te veel capaciteit", zegt Schelberg. Volgens het college is een goede politiecapaciteit nodig om alle prioriteiten binnen het Hengelose veiligheidsplan uit te kunnen voeren.

Politieplan

De bedoeling is dat het ontwerp voor de regionale politieplannen ergens in maart wordt aangenomen. De raad wordt binnenkort middels een brief geïnformeerd over dit onderwerp. Ook de gemeenteraden van Hof van Twente, Borne en Haaksbergen krijgen het verzoek een brief aan Bruls te richten.

“We moeten uitkijken dat we straks niet een marathon gaan rennen op versleten hardloopschoenen”

Personeelstekort

De zorgen over de politiecapaciteit werden gisteravond duidelijk. VVD-fractievoorzitter Mitchell Boers bracht het personeelstekort ter sprake tijdens de commissievergadering. Boers vroeg zich af welk effect het tekort aan personeel heeft op de plannen van Hengelo: “We moeten uitkijken dat we straks niet een marathon gaan rennen op versleten schoenen.”

icon_main_info_white_glyph

Veiligheidsplan Hengelo

Het Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2026 omvat de maatregelen om de veiligheid in Hengelo te verbeteren. De focus ligt op de aanpak van ondermijnende criminaliteit, digitale veiligheid, zorgveiligheid, jeugdveiligheid en maatschappelijke stabiliteit. Daarnaast wordt er nadruk gelegd op doelgericht wijkgericht werken op het gebied van veiligheid en wordt er meer voorlichting gegeven op scholen. Regelmatige monitoring zorgt ervoor dat de uitvoering goed verloopt. De raad heeft in een eerdere politieke markt al extra input gegeven voor het plan.

Wijkgericht werken

Een wijkgerichte aanpak moet volgens de gemeente per wijk een inzicht geven welke problemen er spelen. Onder meer leraren, conciërges en groenwerkers weten goed wat er speelt: “Belangrijke ambassadeurs voor onze veiligheid zijn de medewerkers van Gildebor. Die weten precies in welke vuilnisbakken drugszakjes liggen", zegt Schelberg. Het college heeft op- en aanmerkingen van de raad meegenomen in het plan.

Voor het Hengelose veiligheidsbeleid is brede steun en het zal binnenkort door de gemeenteraad als hamerstuk worden aangenomen. Wanneer de raad formeel akkoord is met het plan, dan gaat de gemeente de plannen concreter uitwerken in een zogenaamd uitvoeringsplan.

202309 COEN KRUKKERT 10 WONEN HUURWONING HUREN FLAT ENSCHEDE ANALOOG
Lees ook
110 'Spookwoningen' in Hengelo? BurgerBelangen en Lokaal Hengelo willen duidelijkheid van college van B en W
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.