Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van afval naar instrument: drummer Rogier de Nijs speelt in Enschede op emmers, waterflessen en slippers

Een waterfles, een emmer en verschillende plastic dopjes. Een gemiddeld huishouden gooit het zo in de oranje container. Maar percussionist Rogier de Nijs ziet iets anders in de alledaagse weggooiobjecten. Hij maakt er trommels van. “Ik wil dingen die als afval worden gezien, die mensen letterlijk weggooien, een nieuw leven geven.” Woensdagavond laat hij in De Vrijhof op Universiteit Twente zien hoe dat klinkt. Maar er zit meer achter zijn voorstelling Soundtrack of The Plastic Age.

Het theater in De Vrijhof wordt omgetoverd tot een plastic vuilnisbelt. Tussen het vuilnis staat drummer Rogier de Nijs samen met zijn mededrummers Sylvan Amoureu en Sjaak van Dam. “We brengen nummers van ons gelijknamige album. De instrumenten maakten we zelf. Alles wat je ziet er hoort, is zelfgemaakt,” vertelt De Nijs in 1Twente Vandaag.

Vlot van plastic afval

Maatschappelijk betrokken is De Nijs al jaren. En dan met name in de wereld van plastic vervuiling. Nadat hij afstudeerde aan het conservatorium in zijn geboortestad Tilburg, begon hij met grote projecten. Zijn eerste project was voor de Boschparade 2015 in Den Bosch. Op een groot vlot van plastic afval dobberde hij op het water, terwijl hij muziek produceerde.

Lees verder onder de afbeelding.


Rogier de Nijs plastic vlot op water Bosch Parade 2015 Foto Ben Nienhuis
Beeld: Ben Nienhuis

Bijzonder, maar zo'n speellocatie zorgt ook voor de nodige beperkingen (lees: onzekerheid). “Ik ben drummer van huis uit en heb hele mooie vintage drums in de kast staan. Die neem ik in zo'n geval natuurlijk niet mee.”

Zelfgemaakte instrumenten

Dit jaar gaat de plastic percussionist, samen met twee andere drummers en een technicus, op tour met zijn nieuwste voorstelling. Niet op het water, maar in allerlei zalen. “Over het podium worden er filmbeelden geprojecteerd. Je kijkt als publiek mee in een soort schoenendoos waar je vroeger lampjes in deed.”

Lees verder onder de afbeelding.


Rogier de Nijs achtergrondfoto 3 Jostijn Ligtvoet Fotografie Sander Heezen
Beat, belt, vuilnisbelt. Rogier de Nijs speelt met en tussen de 'rommel'.
Beeld: Sander Heezen

Tijdens het concert komt de instrumentale muziek uit pvc-buizen waarop met een teenslipper wordt geslagen. “Dat gaf de beste sound”, aldus de drummer. Wel zijn de melodie-instrumenten lastiger te maken. “Het is een zoektocht naar klank. Ik wil me beperken tot dat plastic afval, maar ik wil wel een melodie of een bas: dat is een uitdaging.”

icon_main_info_white_glyph

Soundtrack of the Plastic Age

Op woensdag 17 januari speelt Rogier de Nijs in De Vrijhof op de Universiteit Twente zijn Soundtrack of The Plastic Age. De avond wordt ingeleid door 'Plastic soup surfer' Merijn Tinga. Het concert begint om 19:30. Meer info vind je hier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.