Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gezamenlijke aanpak verduurzaming woningen in Noordoost Twente

Isolatie woningen
In de gemeenten Oldenzaal, Dinkelland, Losser en Tubbergen komt binnenkort subsidie beschikbaar voor het isoleren van slecht geïsoleerde woningen.
Beeld: rtv not

Inwoners van de gemeenten Oldenzaal, Dinkelland, Losser en Tubbergen kunnen binnenkort gebruik maken van nieuwe mogelijkheden en ondersteuning bij het verduurzamen van hun woningen. Hiervoor is in totaal €2.721.440 beschikbaar. De vier gemeenten werken samen aan een regionale aanpak die voortkomt uit het Nationaal Isolatieprogramma.

Het Rijk heeft vier miljard euro beschikbaar gesteld voor het Nationaal Isolatieprogramma met als doel om voor 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren. De nadruk ligt daarbij op de 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen (label D, E, F en G). Oldenzaal werkt samen met Losser, Tubbergen en Dinkelland aan een concrete invulling van het Nationaal Isolatieprogramma. De invulling hiervan bestaat uit een subsidie voor het isoleren van woningen, een hulploket subsidies en een doe-het-zelf-subsidie die later dit jaar komt.

Subsidie voor slecht geïsoleerde woningen

Een deel van de gelden wordt gebruikt om de al bestaande subsidie voort te zetten. De subsidie is voor slecht geïsoleerde woningen (label D, E, F en G). Inwoners kunnen in hun woning isolatiemaatregelen laten uitvoeren en hiervoor een subsidie aanvragen van maximaal € 750.

Hulploket biedt ondersteuning

Om inwoners beter te adviseren en hulp te kunnen bieden bij het aanvragen van subsidies en financiering wordt een regionaal adviseur gezocht. Ervaringen vaneerdere subsidieregelingen hebben duidelijk gemaakt dat het vinden van de juiste subsidie voor het verduurzamen van woningen en het aanvragen ervanvaak lastig is. Dit hulploket moet hen ondersteuning gaan bieden.

Doe-het-zelf-subsidie

Later dit jaar volgt een subsidieregeling voor inwoners die hun woning zelf willen verduurzamen. Deze regeling komt beschikbaar voor bepaalde woningtypen, gebaseerd op WOZ-waarde en Energielabel. De vier Noordoost Twentse gemeenten werken gezamenlijk aan de invulling van deze derde maatregel voor de doe-het-zelvers. Naar verwachting komt deze regeling na de zomer beschikbaar.

Energie van Noordoost Twente

Onder de noemer Energie van Noordoost Twente werken de vier gemeenten Oldenzaal, Tubbergen, Dinkelland en Losser samen aan de energietransitie. De komende periode werken de vier gemeenten aan concrete invulling van deze aanpak. Zodra inwoners gebruik kunnen maken van de subsidie, het hulploket subsidies of de doe-het-zelf-subsidie,

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.