Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste groepsexpositie voor Twentse Realisten in Enschedese filmhuis Concordia: ‘We hebben dezelfde passie’

Acht kunstschilders uit Enschede, Hengelo en Lonneker verenigden zich afgelopen jaar onder de noemer Twentse Realisten. Hun natuurgetrouwe beelden worden nu voor het eerst gezamenlijk tentoongesteld in een expositie bij filmhuis Concordia in Enschede. De werken zijn tot en met 13 februari gratis te bekijken.

De acht realisten uit Twente komen regelmatig samen om te schilderen en gemaakte werken te bespreken. “We hebben dezelfde passie”, zegt groepsgenoot Henk Uitslag. “We willen onszelf én elkaar verbeteren.” En nu dus ook: samen exposeren.

Schilderen wat je ziet

"Realisme is schilderen wat je ziet, met goede materialen", licht Uitslag toe. “Beelden kunnen met een losse toets geschilderd zijn en ze hoeven niet altijd heel veel details te bevatten. Maar het zijn altijd taferelen die écht lijken.”

Lees verder onder de afbeelding.


20240110_Twentse Realisten_schilderij
Beeld: Twentse Realisten

De stroming ontstond in het begin van de 19e eeuw als beweging tegen de opkomst van abstracte kunst, vertelt de Enschedeër. Zoals op Kunstacademie Minerva in Groningen, waar abstractie steeds populairder werd. “Er werden veel andere en nieuwe materialen gebruikt zoals plastic of folie. De technische vakkennis werd minder belangrijk." Een aantal docenten vreesde dat het klassieke schilderambacht zou gaan. "Zij richtten toen de Klassieke Academie op en bliezen het realisme opnieuw leven in."

Groepsexpositie

Of Twentse Realisten had bestaan zonder die Klassieke Academie is maar de vraag. Het collectief werd mede opgericht door beeldend kunstenaar Bryan Rietman, die er afstudeerde. Hij bracht de klassieke schildertechnieken mee naar Enschede.

De club van realistische schilders verzamelde de beste schilderijen en exposeert die voor het eerst gezamenlijk in het Enschedese filmhuis Concordia. Van elk van de acht leden is één werk te zien. Henk Uitslag bracht zelf een realistisch beeld mee van wat bestek op zijn schilderstafeltje. “Ik gooide het bestek op tafel en dat lag direct goed. Dat ben ik gaan schilderen.”

Lees verder onder de afbeelding.


20240110_Twentse Realisten_schilderij Henk Uitslag
Tentoongestelde schilderij van Henk Uitslag
Beeld: Henk Uitslag

Bezoekers van Concordia die naar de filmzalen bovenin het pand lopen, zien de schilderwerken prijken aan de muren van het trappenhuis. “We hebben nog niet veel ruimte beschikbaar”, vertelt Uitslag. “Het zijn dan ook niet heel grote schilderijen, maar wel goede.”

Toelatingseisen

Ondertussen staat de club kunstschilders open voor uitbreiding. Over specifieke toelatingscriteria voor nieuwe leden is nog discussie. “Een bepaalde mate van kennis is cruciaal”, aldus Uitslag. “We willen geen beginnelingen. Weten hoe je materialen moet gebruiken en natuurlijk realistisch schilderen zijn belangrijke vereisten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.