Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Inwoners van Hengelo mogen meedenken over de toekomst van de stad

Hengelo plaatsnaambord 2
Gemeente Hengelo vraagt inwoners om mee te praten over een nieuwe omgevingsvisie stedelijk gebied.
Beeld: Leon de Man

De gemeente Hengelo gaat opnieuw inwoners betrekken bij het ontwikkelen van plannen van de stad. Zo’n vier jaar geleden mochten inwoners al meedenken over een nieuw ontwerp voor het marktplein in een zogenaamd co-creatietraject. De gemeente vraagt inwoners nu om mee te denken en praten over de stedelijke ontwikkeling van onder meer de woonwijken en de bedrijventerreinen.

Burgerparticipatie

De gemeente zegt dat input van inwoners van groot belang te vinden voor de visie en vorming van de stad. "In 2040 willen we woonwijken in Hengelo creëren waar elke inwoner fijn kan wonen, met het geluk en de gezondheid van de inwoners voorop. Waar inwoners gelijke kansen hebben, kunnen sporten en in een groene omgeving wonen en waar voldoende, aantrekkelijke en toekomstbestendige bedrijventerreinen zijn."

Gemeente Hengelo gebruikt de opgehaalde input van inwoners om de omgevingsvisie verder vorm te geven. Hoewel op de website van de gemeente tot deze week nadrukkelijk de term co-creatie werd gecommuniceerd (zie screenshot onderaan het artikel), zegt een woordvoerder in reactie dat het in dit geval niet gaat om om eenzelfde soort traject als bij het marktplein. "Daar kon de inwoner écht meebepalen, in dit participatietraject gaat het alleen om meedenken." Dat er nadrukkelijk co-creatie werd gecommuniceerd op deze betreffende pagina, had volgens de gemeente te maken met een bug. Die fout is inmiddels rechtgezet. De gemeente laat verder weten dat er na het participatietraject anders besloten kan worden dan de voorkeur van inwoners die meegedacht hebben, zoals dit ook staat omschreven in het vastgestelde participatiekader.

Interactieve bijeenkomst

Om op te halen hoe inwoners denken over bepaalde zaken in hun leefomgeving, zullen een aantal bijeenkomsten worden gehouden, waaraan zij kunnen deelnemen. De eerste bijeenkomst staat gepland op woensdag 24 januari van 19:30 tot 21:30 uur in MFA ’t Berflo aan het Apolloplein. Er worden verschillende thema’s besproken, waaronder Hengelo als gezonde en groene stad, Hengelo als maak- en werkstad, de sociale en betrokken woonstad, maar ook bereikbaarheid en Hengelo als energieneutrale en circulaire stad komen aan bod. "Het wordt een interactieve en inspirerende avond, waarin we samen bouwen aan de toekomst van Hengelo." Inwoners die willen meedenken, kunnen zich voor 21 januari 20:00 uur aanmelden via hengelo.nl/omgevingsvisie.

Voor inwoners die heel graag hun mening willen geven, maar geen belangstelling hebben om deel te nemen aan de fysieke bijeenkomst, kunnen medio februari een enquête invullen die door de gemeente aan alle inwoners wordt voorgelegd.

“In 2040 willen we woonwijken in Hengelo creëren waar elke inwoner fijn kan wonen, met het geluk en de gezondheid van de inwoners voorop.”

Onderzoek door jongeren

De komende maanden worden ook jongeren betrokken bij het ontwikkelen van een toekomstvisie van de stad. Zo gaan havo-leerlingen van De Grundel in opdracht van de gemeente onderzoek doen naar de huidige situatie in Hengelo en zullen zij scenario's bedenken voor de toekomst rond thema’s als een groenere, gezondere omgeving en het bevorderen van sociale betrokkenheid. De jongeren presenteren medio april hun onderzoeksresultaten aan de gemeente. Op de donderdag 25 januari is er een kick-off bijeenkomst voor de leerlingen.

Gemeenteraad

De gemeenteraad heeft op 21 juni vorig jaar al de kaders voor nieuwe Omgevingsvisie Stedelijk Gebied laten vaststellen. "Als input voor dit kader hebben al themagesprekken plaatsgevonden met ruim veertig strategische partners," zegt de gemeente. "Met hen hebben we vooral gesproken over wat voor hen belangrijke vraagstukken zijn die binnen het thema spelen en in de omgevingsvisie een plek zouden moeten krijgen." Ook heeft er eerder een enquête onder inwoners en ondernemers plaatsgevonden. De respondenten konden aangeven wat zij belangrijk vinden, welke kwaliteiten ze willen behouden, maar ook wat ze nog missen in de stad.

Het is de bedoeling dat de Omgevingsvisie Stedelijk Gebied medio juli door de gemeenteraad definitief wordt vastgesteld.

20240112 screenshot website gemeente hengelo co creatie omgevingsvisie
Screenshot van de website van de gemeente Hengelo, eerder deze week, met het programma van de bijeenkomst in MFA ’t Berflo op woensdag 24 januari van 19:30 tot 21:30 uur, waarin inwoners kunnen meedenken.
Beeld: Gemeente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.