Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Zonnepark gerund door Wierdense inwoners wil uitbreiden: 'We kijken steeds wat we met de opbrengst kunnen doen'

Waar andere initiatieven nauwelijks van de grond komen of in handen zijn van ontwikkelaars, runnen inwoners al 5 jaar het zonnepark De Groene Weuste in Wierden. Dit is het enige zonnepark in Overijssel dat volledig coöperatief is. En met succes. De opbrengst vloeit terug in het dorp, hun geheim?

Inwoners dragen op eigen initiatief de lusten en de lasten van het zonnepark in Wierden. De winst van het zonnepark wordt verdeeld onder bewoners die iets willen doen op het gebied van verduurzaming. De stichting 'De Groene Weuste' geeft bijvoorbeeld geld aan sportverenigingen die willen isoleren of inwoners die graag een warmtepomp willen.

“Over tien jaar is de stichting volledig eigenaar”

Deze stichting wordt gerund door meerdere vrijwillige bestuursleden die in samenwerking met de gemeente Wierden en inwoners het zonnepark hebben gerealiseerd. Dankzij een ‘groene investeerder’ hebben zij het park kunnen bouwen. “De investeerder heeft de kosten voorgeschoten totdat het gebouwd was”, legt Kees van Dorth uit, die bestuurslid is.

Nog meer geld

Hierna is een groep mensen, de stichting, met crowdfunding voor de helft eigenaar geworden. “Over tien jaar, als de oorspronkelijke investeerder is uitgekocht, is de stichting volledig eigenaar”, zegt het bestuurslid. Het zonnepark levert de stichting dan nog meer geld op.

Schapen grazen op zonnepark
Beeld: Iris Kuipers

Nieuwe zonneparken

Met dit geld hebben de bestuursleden grootste plannen voor de toekomst. “Naar verwachting kunnen we er langjarig veel geld mee verdienen en daarmee willen we weer nieuwe zonneparken realiseren”, zegt van Dorth. De plannen voor de nieuwe zonneparken zijn al in werking gezet.

“Ik gun de lokale bevolking de winst”

Er lopen twee vergunning, waarvan een in samenwerking met Pure Energie ‘hiervan worden wij over vijf jaar voor de helft eigenaar’. Dit plan ligt er voor een gebied langs de A35. Het tweede plan is samen met de eigenaar van een boerderij in Hoge Hexel. Het bestuurslid: “Hij heeft gezegd ik gun het de lokale bevolking dat zij daarin investeren en er winst uithalen. Ik hoef alleen de pacht van de grond.”

Zoeken

De stichting zoekt nog mensen die willen helpen bij hun werkzaamheden. Zij zijn op zoek naar mensen die verstand hebben van planten en het bouwen van vogelkasten. “We zoeken mensen die met ons willen nadenken hoe we het zonnepark verder kunnen inrichten op het gebied van biodiversiteit”, zegt Rogier Dekker, ook bestuurslid.

Kees van Dorth wijst de strook aan waar ze meer planten willen
Kees van Dorth wijst de grond aan waar ze meer planten willen
Beeld: Iris Kuipers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.