Verkeer
Stuur appje
Zoek

Uitslaande brand op bedrijventerrein De Marssteden in Enschede, pand deels ingestort

De brandweer is zondagavond kort voor negen uur massaal uitgerukt vanwege een industriebrand aan de Marssteden in Enschede. Een uur later is het vuur uitslaand en richten brandweereenheden zich op het voorkomen van overslag naar naastliggende bedrijfspanden. Een deel van het brandende gebouw is ingestort. Het pand kan grotendeels als verloren worden beschouwd.

De brand woedde in het het pand van Mondial Pack, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken en verpakken van voedingssupplementen, zoals vitamine D of calcium. Mondial Pack was eerder gevestigd in een kleiner gebouw op bedrijventerrein Rigtersbleek en verhuisde eind 2021 naar het huidige pand op De Marssteden.

Vlammen uit het dak

Hoe de brand ontstond is nog onbekend. "Daarvoor is het nu nog te vers", zegt brandweerwoordvoerder Marcel Kamphuis. "Toen we aankwamen was de rookontwikkeling heel erg dicht, we konden geen vuurhaard vinden maar wisten dat er een aanzienlijke brand was."

Toen de brand uitslaand werd en de vlammen uit het dak sloegen, richtte de brandweer zich vooral op het zoveel mogelijk beperken van de schade en het voorkomen van overslag. Al werd al snel duidelijk dat een groot deel van het pand niet meer te redden was.

Veel rook en veel bekijks

Rond tien uur is er verder opgeschaald naar 'zeer grote brand'. "Dat betekent dat we veel slagkracht en potentieel ter plaatse hebben", aldus woordvoerder Marcel Kamphuis. "Vier tankauto's, twee hoogwerkers, drie waterwagens, een groot watertransport." Het water uit een nabijgelegen vijver is gebruikt om te blussen.

Er is veel rook vrijgekomen bij de brand. De wolken trokken richting Boekelo en Usselo. Daarom adviseert Kamphuis mensen in de omgeving om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. "Er zijn geen bijzondere gevaarlijke stoffen aanwezig, maar rook is altijd gevaarlijk."

Het pand van Mondial Pack ligt pal aan de oprit naar de snelweg, de Westerval, en was voor langsrijdende automobilisten dus goed te zien. Veel mensen zijn ook komen kijken op het bedrijventerrein. Hen is gevraagd om de hulpdiensten de ruimte te geven. Een groot gebied rond het brandende pand is afgezet.

Rond middernacht had de brandweer het vuur goed onder controle. Een groot deel van bedrijfspand was op dat moment al ingestort. De brandweer is de hele nacht nog druk geweest en ook op maandagochtend wordt er nog geblust. Met een kraan worden restanten van de bedrijfshal uit elkaar getrokken, zodat nog aanwezige brandjes beter te bereiken zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.