Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Van der Valk-hotel in Hengelo wil tientallen asielzoekers opvangen

Foto rtvoost van der valk
Van der Valk Hengelo wil de komende tijd asielzoekers gaan opvangen.
Beeld: RTV Oost

Van der Valk Hengelo wil asielzoekers gaan opvangen. De leiding van deze vestiging heeft hierover een akkoord bereikt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In totaal gaat het om waarschijnlijk zo'n honderd personen die in het hotel onderdak moeten krijgen.

De gemeente moet nog wel groen licht geven in de vorm van een vergunning, maar Hengelo heeft al laten weten medewerking te willen verlenen aan de opvang.
Mits de omgevingsvergunning rond is, kunnen de eerste asielzoekers al over enkele weken hun intrek nemen. Ze worden ondergebracht in een afgeschermd deel van het hotel.

Bouwkundig geschikt

De verschillende partijen willen in het huidige stadium nog weinig zeggen over de plannen. Het enige wat een woordvoerder van Van der Valk Hengelo erover kwijt wil, is dat het hotel bouwkundig geschikt is om een scheiding aan te kunnen brengen tussen de reguliere gasten en de asielzoekers.

Dat de hotels van Van der Valk in beeld komen, is het gevolg van de huidige crisis bij het aanmeldcentrum in het Ter Apel. De autoriteiten in Groningen hebben een dringend moreel apèl gedaan op andere provincies en gemeenten om ook asielzoekers te huisvesten. Ook is een beroep gedaan op eigenaren van hotels en andere accommodaties om asielzoekers op te vangen, om daarmee de torenhoge druk in Groningen wat te verlichten.

Na de vestiging in het Brabantse Uden heeft nu ook de vestiging van Van der Valk in Hengelo laten weten z'n medewerking te willen verlenen aan de huisvesting van asielzoekers.

Voor rechter gesleept

Bij Van der Valk in Uden was het de bedoeling een groep van driehonderd asielzoekers onder te brengen. Daarbij ging het om een periode van drie jaar, zo waren Van der Valk, het COA en de gemeente Maashorst overeengekomen. De eerste asielzoekers zouden al per 11 december hun intrek nemen.

Maar nadat omwonenden een kort geding aanspanden, ging er een streep door de plannen. De kortgedingrechter oordeelde namelijk dat er procedurele fouten zijn gemaakt. Het protocol schrijft voor dat de gemeente eerst een besluit moet nemen over de vergunningaanvraag, waarna de omwonenden hiertegen bezwaar kunnen maken. Dat moet nu eerst formeel worden afgehandeld.

Extra scherp

Gemeenten hadden vanwege de huidige crisis tot voor kort mogelijkheden om procedures rond de asielopvang versneld af te wikkelen. Maar de rechtszaak rond Van der Valk in Uden zorgt er nu voor dat de gemeente Hengelo extra scherp is op een juridisch correct verloop.

Een woordvoerder van de gemeente Hengelo laat weten op de hoogte te zijn van de plannen om bij Van der Valk asielzoekers onder te brengen. "Tot voor kort konden hotels zonder vergunning asielzoekers opvangen, maar dat is door dit recente vonnis dus niet meer mogelijk. We snappen dat de nood in het hoge noorden hoog is, maar de richtlijnen schrijven voor dat er nu eerst een omgevingsvergunning moet worden ingediend. En die aanvraag was tot vanochtend nog niet binnen."

'Geen maanden duren'

Zodra de omgevingsvergunning definitief is verleend, hoeft het volgens de zegsman geen maanden meer te duren voor de asielzoekers naar Hengelo kunnen komen. Onduidelijk is overigens nog voor welke periode Van der Valk en het COA een akkoord hebben bereikt. "Maar we hebben niet de intentie om een overeenkomst voor meerdere jaren aan te gaan", aldus de woordvoerder van Van der Valk Hengelo.

Het COA wil niet reageren. "Dat doen we pas als alles helemaal is afgerond", laat een woordvoerder weten.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.