Verkeer
Stuur appje
Zoek

SP Hengelo kampioen vragen stellen aan college van B en W in 2023

20230913 gemeenteraad hengelo IMG 7020
De raadszaal van de gemeente Hengelo, de politieke arena waar het debat wordt gevoerd door de fracties. Op de foto Vincent Mulder (SP) en Jeanet Nijhof (PVV)
Beeld: 1Twente

De Hengelose gemeenteraad heeft in 2023 niet stil gezeten als het gaat om het stellen van vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Zo'n 53 mondelinge vragen werden er afgelopen jaar gesteld tijdens het vragenkwartier in de gemeenteraadsvergadering. Zo'n honderd keer klommen de raadsleden in de pen om schriftelijk opheldering te krijgen van het stadsbestuur over uiteenlopende kwesties. De fractie van de SP voelde het college het afgelopen jaar het meest aan de tand met in totaal 38 schriftelijke en mondelinge vragen. Lokaal Hengelo volgt met 27 mondelinge en schriftelijke vragen en coalitiepartij PvdA stelde 17 mondelinge en schriftelijke vragen.

Raadsleden

Als er wordt gekeken naar welk raadslid het meest actief is in het stellen van mondelinge en schriftelijke vragen bij elkaar opgeteld, dan gaat die eer naar raadslid Glenn Dedecker. De fractievoorzitter van Lokaal Hengelo bleek een echte luis in de pels van het college en stelde in totaal twintig mondelinge en schriftelijke vragen samen. SP-raadslid Vincent Mulder volgt met twaalf vragen, gevolgd door SP'er Hugo Koetsveld en het PvdA-raadslid Vincent ten Voorde met beiden tien schriftelijke en mondelinge vragen.

Schriftelijk en mondeling

Als er alleen wordt gekeken naar het aantal schriftelijke vragen, dan geeft Lokaal Hengelo alle partijen het nakijken. Zo'n 24 schriftelijke vragen stelden de partij dit jaar in totaal. De SP volgt met 18 schriftelijke vragen, maar is daarentegen wel de partij die het vaakst naar de microfoon loopt in de politieke arena om het college persoonlijk aan te spreken. De SP stelde afgelopen jaar zo'n 20 mondelinge vragen aan B en W in het vragenkwartier. Als het gaat om indienen van schriftelijke vragen dan stelt de SP die het meest aan het college uit naam van de gehele fractie en niet op persoonlijke titel. Dat was zo'n elf keer het geval.

Grafiek totaal raadsvragen hengelo 2023 v1
Beeld: 1Twente

Toelichting: Peildatum schriftelijke en mondelinge raadsvragen 29 december 2023. Bronnen: gemeente Hengelo, overzicht alle schriftelijke raadsvragen 2023 gepubliceerd op de website van de gemeente; overzicht alle besluitenlijsten van de gemeenteraad 2023. Bij de mondelinge vragen is alleen gekeken naar de hoofdindiener van een mondelinge vraag in een raadsvergadering, zoals ook officieel is vastgelegd in de besluitenlijsten van de gemeenteraad, en niet naar raadsleden die naar aanleiding daarvan een aanvullende vraag hebben gesteld. Bij schriftelijke vragen is gekeken welk raadslid een schriftelijke vraag heeft gesteld in een brief aan het college en of deze brief ook persoonlijk is ondertekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.