Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wouter Munsterman half jaar langer stadsdichter van Hengelo: 'Klus nog niet geklaard'

220900 Wouter Munsterman
Munsterman bedacht medio vorig jaar dat het wel aardig zou zijn om elke Hengelose buurt te eren met een gedicht. Dat liep - op positieve wijze - een beetje uit de hand.
Beeld: Ernst Bergboer/1Twente

De zevende stadsdichter van Hengelo mag nog een half jaar langer blijven, omdat hij z'n werkzaamheden nog niet heeft afgerond. In het kort is dat het verhaal achter de verlenging van het contract van Wouter Munsterman als stadsdichter. De organiserende stichting Hengelo Leest en Munsterman zelf vroegen erom. Pas op 1 mei zal de stadsdichter de pen overdragen. Aan wie? Dat staat vooralsnog in de sterren geschreven.

'Het kan alle kanten op'

Munsterman bedacht medio vorig jaar dat het wel aardig zou zijn om elke Hengelose buurt te eren met een gedicht. De verschillende stadsdichters die Hengelo sinds 2008 heeft gehad, hadden allemaal hun eigen stijl en stokpaardjes, maar niemand durfde zo'n grootschalige klus aan. Munsterman in 2022: "Het leuke is dat het kadaster voor mij heeft bepaald wat de buurten van Hengelo zijn. Ik heb nog geen idee hoe het zich gaat ontwikkelen. Dat maakt het juist zo leuk. Het kan nog alle kanten op."

“Deze verlenging valt binnen de financiële kaders van Munstermans aanstelling en er is geen sprake van extra compensatie.”

'Hengelo in stukjes'

Nou, het vloog inderdaad alle kanten op. 'Hengelo in stukjes' werd een kleurrijk palet vol sterk verschillende gedichten en gedichtjes over bijvoorbeeld 'Veldwijk-Zuid', 'verspreide huizen Oele' en 'Bedrijvenpark Westermaat-Zuidoost'. Ze werden wekelijks gepubliceerd in Tubantia.

Wat Munsterman toen al wel kon bevroeden was dat hij er zeker tot eind 2023 druk mee zou zijn. Hengelo telt immers 62 buurtjes. De laatste 'Hengelo in stukjes' moeten nog verschijnen; ergens in februari is hij klaar. Maar ook dan zit zijn klus er nog niet op. Eerst wil hij, samen met Erna ter Haar, die bij elk gedicht een foto maakte, de boel gebundeld uitbrengen. De presentatie van de bundel is gepland in maart.

Wouter Munsterman Stadsdichter Hengelo 2022 Ernst Bergboer
Lees ook
Stadsdichter Wouter Munsterman eert alle 62 Hengelose buurten met eigen gedicht

Poëzie in de kelder

Daarnaast is de stadsdichter ook nog bezig met een gedicht voor de fietskelder onder het marktplein. Dit als onderdeel van een serie waarbij van elk van de zeven stadsdichters die Hengelo gekend heeft één werk een plek krijgt op of vlakbij het marktplein.

Hengelo Leest-voorzitter Irene van Deuveren daarover: "Waar de gemeente niet heel scheutig is met het belonen van de stadsdichter (hij of zij krijgt 800 euro per jaar voor wat de gemeente 'een erebaantje' noemt, red.), is Hengelo dat wel bij dit project. Alle lof wat dat betreft. Ze pakken dat heel voortvarend op."

icon_main_info_white_glyph

Opvolger?

Wie Munsterman na 1 mei opvolgt, is nog niet bekend. De zoektocht zal begin volgend jaar worden gestart, vertelt Van Deuveren: "Hopelijk is er meer animo dan in 2021, toen Wouter de enige kandidaat was. Laten we hopen dat Hengeloërs met talent en enige ambitie zich straks melden."

Geen extra kosten

De gemeente ging akkoord met het verzoek tot contractverlenging, opdat 'Munstermans stadsdichterschap een passende afronding krijgt'. Met de verlenging zijn geen extra kosten gemoeid, aldus een woordvoerder: "Deze verlenging valt binnen de financiële kaders van Munstermans aanstelling en er is geen sprake van extra compensatie."

De kosten voor de bundel worden deels gedekt uit subsidies en deels uit de jaarlijkse beloning van de stadsdichter. Van Deuveren: "We hebben nogal wat subsidieverstrekkers aangeschreven. Een klein deel heeft al geld toegekend."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.