Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente wil 24 uur per dag en 7 dagen per week openbaar vervoer tussen Enschede en Hengelo

20231206 busvervoer Enschede
Beeld: Arriva Nederland / Beeldbewerking: Anouk ter Heegde

Of je nu 's middags gaat winkelen of na een lange nacht uitgaan naar huis wil: de gemeente Enschede wil dat de binnenstad altijd bereikbaar is. Daarom wordt er gekeken of het mogelijk is om een 24/7 openbaar vervoersdienst op te zetten tussen Enschede en Hengelo. De proefballon wordt gelanceerd in de eerste zogeheten OV-Visie die het college aan het einde van het jaar heeft vastgesteld.

'We zien graag dat Enschede een bruisende stad is waar evenementen en het uitgaansleven breed publiek trekken', staat in het visiedocument. 'Daarom willen we ook ’s nachts met het openbaar vervoer bereikbaar zijn.' Concreet betekent dit dat de gemeente deze wens gaat uitspreken bij de zogeheten concessiehouders, Arriva (bus) en Keolis (trein).

Geen concrete invulling

Ideeën over hoe zo'n openbaar vervoersdienst precies wordt ingevuld staan nog niet beschreven. Het is in dit stadium dan ook vooral een wens die op de middellange termijn (voor 2035) in vervulling moet gaan, met het nodige voorbehoud. 'Samen met de gemeente Hengelo gaan we een proef uitvoeren om te kijken of het haalbaar is de verbinding Hengelo – Enschede 24 uur per dag, 7 dagen per week te laten rijden', luidt het voornemen.

Bus, trein of tram?

Het kan dus gaan om een regelmatige nachttrein of busdienst, maar net zo goed om dienst 'op afroep', zoals Arriva bij het busvervoer in Twente sinds deze maand aanbiedt onder de noemer ReserveerRRReis. En wie weet, tegen die tijd, met een tram.

Tram Enschede Hengelo Pixabay Pexels gemeente Enschede bewerking
Lees ook
Een tram tussen Enschede en Hengelo? Gemeente durft er na 100 jaar weer over te dromen

Want ook die al eerder genoemde ambitie wordt in de OV-visie nog eens uitgesproken. In de toekomst zou een tram Enschede, de Universiteit Twente en Hengelo met elkaar moeten verbinden. En dat niet alleen: ook Glanerbrug en in de verdere toekomst Enschede-Zuid zouden tramhaltes moeten krijgen.

Lagere tarieven

Terug naar het hier en nu: ook voor de kortere termijn spreekt de gemeente verbeterpunten uit in het openbaar vervoer. De wens is om alle bushaltes overdekt en rookvrij te hebben en bovendien rolstoeltoegankelijk.

De resultaten moeten de komende jaren al te zien zijn. Dat geldt ook voor lagere OV-tarieven voor inwoners met een laag inkomen en senioren. Over zo'n regeling worden gesprekken gevoerd met de vervoerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.