Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Belangrijke Amerikaanse titel voor Sheltersuit-bedenker Bas Timmer

Bas Timmer
Bas Timmer (rechts) met een Sheltersuit
Beeld: Frans Nikkels

Een Sheltersuit-fabriekje in elk land. Dat is de droom van Enschedeër Bas Timmer, bedenker van de jassen met aanritsbare slaapzak voor daklozen. Een droom die volgens hem een stap dichterbij is gekomen, nu het invloedrijke Amerikaanse weekblad Time hem heeft benoemd tot één van de tien Next Generation Leaders van 2020.

“Mooi he”, is zijn reactie als 1Twente de barmhartige Tukker feliciteert met zijn nieuwe titel. Een nuchtere reactie als je bedenkt dat hij ermee in hetzelfde rijtje komt als bijvoorbeeld de wereldberoemde klimaatactiviste Greta Thunberg. Maar het nieuws moet ook nog indalen, vermoed hij zelf. “Ik denk dat ik het nog niet helemaal voel, want ik ben sinds de benoeming nog de hele tijd aan het werk geweest om dakloosheid op de kaart te zetten. En ik doe het vanuit mijn hart, dus het gaat vrij natuurlijk. Betiteld worden als leider is wennen.”

“Als ik de CEO van Google bel, is deze titel handig”

Zijn antwoord op de vraag wat de prijs voor hem betekent, spreekt boekdelen. “Het lijkt erop alsof het veel meer deuren opent naar mensen en bedrijven die Sheltersuits kunnen laten groeien. Het is mijn droom om in ieder land een fabriekje te hebben.” Hoewel de prijs over hem als persoon gaat, denkt hij aan wat het voor zijn product betekent. En meer nog, voor de mensen die hij ermee helpt. “Het voelt ook niet als een titel voor mij. Ik ben degene die het heeft bedacht, maar het gaat over alle mensen die eraan meehelpen. Van de Syrische asielzoekers die de eerste Sheltersuits naaiden tot de personen die er uiteindelijk duizenden rondbrachten over de hele wereld.”

Bekijk hieronder hoe een oude slaapzak uit Borne uiteindelijk als Sheltersuit in Sarajevo terechtkomt.

Timmer krijgt geen lintje of andere fysieke prijs. “Maar ik kan het gebruiken als een titel. Als ik bijvoorbeeld de CEO van Google bel, is dat handig.” Van samenwerkingen en geldschieters moet hij het namelijk hebben. Vandaar ook dat hij morgen naar Amerika afreist om te praten met grote liefdadigheidsinstellingen van Rockefeller en Hearst. Daarmee hoopt hij fondsen te werven om Sheltersuits in Amerika op te zetten. Over wereldwijde kritiek op de enorm machtige Rockefeller-familie wil hij niet veel kwijt. “De rijken van de wereld moeten de armen helpen. En als ik daar een middel voor kan zijn, is dat mooi.”

Sinds zijn optreden in talkshow Jinek donderdagavond, regent het ook uit Nederland donaties (en LinkedIn-verzoeken). “We krijgen giften van wel 5000 euro, maar ook veel kleinere bedragen die samen veel waard zijn.” De Enschedeër is dolblij met de financiële stortregen, maar krijgt ook vertrouwen door de vaste donateurs die plots toenemen. “In de zomer krijgen we bijna geen geld, terwijl we dan nieuwe Sheltersuits maken om de mensen in de winter warm te houden. Daarom komt dit nu op het juiste moment.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.