Verkeer
Stuur appje
Zoek

De jongens van de Enschedese Sheltersuit Foundation reisden af naar Oekraïne

De Sheltersuit, een wind- en waterdichte en - dat vooral - warme slaapzak naar een ontwerp van Enschedeër Bas Timmer, wordt al jaren uitgedeeld aan zwervers, daklozen en vluchtelingen. Aanvankelijk vooral in Nederland, inmiddels wereldwijd. In maart vorig jaar, kort nadat de Russen Oekraïne binnenvielen, zond de foundation een eerste partij Sheltersuits naar het geteisterde land.

Youp Meek, communicatieman bij de stichting, is net terug van een reis naar Odessa, waar in de omgeving een nieuwe partij Sheltersuits is uitgedeeld. Collega's van RTV-Oost reisden mee. Meek schoof aan in 1Twente Vandaag.

85-jarige tussen de puinhopen

Mikolayiv, een plaatsje dat nog niet zo lang geleden nog drieduizend inwoners telde, ten noordwesten van Cherso, tussen Cherson en Odessa. Van dat oorspronkelijke aantal inwoners zijn er nog zo’n honderd over. Zij wonen in kapotgeschoten huizen, zonder verwarming, water of elektriciteit. Buiten en binnen is het vijf graden onder nul.

“Het is super dat het kan, maar schrijnend dat het moet”

“Niemand heeft er wat aan om zo’n dorp kapot te schieten, helemaal niemand. Wat heeft dat voor nut”, zegt Meek, als hij vertelt van een 85-jarige vrouw die nog woont tussen de puinhopen en weigert haar dorp te verlaten. “Dat heeft mij wel heel veel gedaan.”

Drieduizend Sheltersuits

Dat Meek - en ook Bas Timmer, oprichter van de Sheltersuit Foundation - dit keer afreisden naar Odessa om Sheltersuits te brengen, heeft alles te maken met een campagne. De Enschedeërs willen drieduizend van dit soort slaappakken naar het land zenden. Daar zijn er inmiddels duizend van gefinancierd en onderweg.

De Sheltersuits worden gemaakt in Enschede. Door Syrische en inmiddels ook een aantal Oekraïense vluchtelingen. Meek kwam vanochtend het atelier binnen en vertelde iets over zijn reiservaringen. De Syriërs herkenden zijn verhalen: “Dat gebeurt ook bij ons.” Eén van de Oekraïense medewerkers was in tranen. Odessa. Daar is een vriendin om het leven gekomen.

Youp Meek Ernst Bergboer
Youp Meek van de Sheltersuit Foundation reisde met oprichter Bas Timmer en een team van RTV-Oost naar Oekraïne
Beeld: Ernst Bergboer

“Wij kunnen ons daar niks meer bij voorstellen”, zegt Meek. “Het is super dat wij dankzij de Sheltersuits mensen kunnen helpen, maar het is ook schrijnend dat het moet.”

Wie wil helpen kan online doneren op de website van Coraid, de hulporganisatie die de logistiek voor de zendingen uit Enschede regelt. Het kost honderd euro om een Shelterbag - de zomervariant van de Sheltersuit - te maken en te verschepen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.