Enschede
Video

Twents Kwartearken #11: deze vlinder is inspiratiebron voor zonnepanelen en kleding

Moeder natuur als inspiratiebron. Ook wel biomimicry genoemd. Een folie geïnspireerd door de huid van de haai die gebruikt wordt voor wondbedekking in ziekenhuizen of sneltreinen die door de spitse kop van de ijsvogel zijn geïnspireerd. De morphovlinders die in de Twentse Museumfabriek liggen, zijn tevens zo’n voorbeeld. In aflevering 11 van het Twents Kwartearken haalt Edwin Plokker ze uit de kast.

In het insectendepot van de Museumfabriek liggen deze bijzondere vlinders uit Zuid-Amerika. “Al die kleuren die we op de vlinders zien, zijn pigmenten. Het glimmende effect ontstaat door de speciale schubbenstructuur”, legt collectiebeheerder Plokker uit.

Inspiratie

De structuur van de vleugels wordt inmiddels gebruikt door bedrijven die zonnecellen produceren. “De structuur van de vleugels is een efficiënte manier van warmteopslag”, aldus Plokker. “En een designer uit China heeft inmiddels een stof uitgevonden die dezelfde structuur heeft. Hij glimt en hierdoor heb je geen kleur meer nodig.”

Nieuwe Twentse woorden

Ook juf Adrie Hemmink baseert haar nieuwe woorden deze week op de morphovlinders.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.