Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo's viaduct wordt vernoemd naar omgekomen soldaat Mark Schouwink

231219 viaduct oldenzaalsestraat mark schouwink
Het viaduct A1/Oldenzaalsestraat, dat nu nog 'Elsmars' heet, wordt vernoemd naar de in 2008 in Afghanistan omgekomen Hengelose soldaat Mark Schouwink.
Beeld: GOOGLE

Het viaduct A1/Oldenzaalsestraat, dat nu nog 'Elsmars' heet, wordt vernoemd naar de in 2008 in Afghanistan omgekomen Hengelose soldaat Mark Schouwink. Het landelijke Veteranen Platform heeft eerder dit jaar het initiatief genomen om 43 Nederlandse militairen die tijdens vredesmissies om het leven zijn gekomen te eren met zo'n vernoeming.

Pallastbrug

In afstemming met Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo is dit viaduct aangewezen. De ouders van Mark Schouwink, Gerard en Gisela Schouwink, zijn bijzonder ingenomen met het initiatief. Eerder dit jaar lieten ze tegenover RTV Oost weten dat ze graag de Pallastbrug, het fietsbruggetje over de snelweg A1, naar Mark vernoemd zouden willen zien worden.

Zijn vader Gerard toen: "Daar fietste Mark vroeger talloze malen overheen. Als klein jochie stond hij er te kijken naar passerende vrachtwagens en maakte hij met een armgebaar aan truckers duidelijk dat ze naar hem moesten toeteren."

“Mark heeft het verdiend: voor zijn inzet voor vrede en veiligheid”

Familie Pallast

Dat het nu niet de Pallastbrug wordt, maar het veel grotere viaduct van de Oldenzaalsestraat over de A1, heeft te maken met het feit dat de Pallastbrug al vernoemd is. Naar de gelijknamige familie Pallast. Dat wist de familie Schouwink eerder dit jaar nog niet.

Dennis van Uhm

Schouwink is op 18 april 2008 bij Deh Rawod in Afghanistan om het leven gekomen toen hij met drie anderen op een bermbom reed. Dennis van Uhm, zoon van toenmalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, overleed eveneens. Twee anderen raakten zwaargewond.

Ondertitel bij de nieuwe naam van het viaduct wordt ‘Soldaat vredesmacht Afghanistan 1985-2008.’ De nieuwe naam wordt komend voorjaar onthuld. "Mark heeft het verdiend: voor zijn inzet voor vrede en veiligheid", aldus vader Gerard.

icon_main_info_white_glyph

Tim Hoogland

Schouwink is niet de enige omgekomen militair uit Overijssel die een viaduct vernoemd krijgt. Vorige week nog werd bekend dat het viaduct over de autoweg N36 ter hoogte van Westerhaar wordt vernoemd naar de gesneuvelde veteraan Tim Hoogland. De 20-jarige Vroomshoper kwam in 2007 om het leven tijdens een missie in Afghanistan.

230200 mark schouwink FOTO FAMILIE
Mark Schouwink is op 18 april 2008 om het leven gekomen toen hij met drie anderen op een bermbom reed.
Beeld: Familie Schouwink/RTV Oost
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.