Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Boek over bijna duizend jaar oude Twentseweg: eerste exemplaar overhandigd aan commissaris van de Koning

Binnen een uur reizen tussen Almelo en Zwolle, het is door de goede infrastructuur een normale zaak in deze tijd. Vroeger, zo’n duizend jaar geleden, ging dit heel anders. Had je de luxe van een postkoets, dan duurde deze reis een hele dag. Vrijwilligers van meerdere historische kringen staken de koppen bij elkaar om verhalen van de oude Twentseweg vast te leggen in een boek.

Onder het genot van echte Twentse maaltijden werden meerdere genodigden ontvangen aan de Lage Eggeweg in Wierden. De commissaris van de Koning Andries Heidema, burgemeesters uit omgelegen gemeenten en leden van historische kringen waren aanwezig bij de presentatie van het nieuwe boek. In traditionele kledij werden de gasten voorzien van ouderwetse pannenkoeken, roggebrood en bakleverworst.

Ontstaan

“Het begon allemaal bij Gerard Vloedbeld van de Historische Kring Wierden, hij had een stuk geschreven over de Twentseweg tussen Almelo en Wierden”, vertelt Ria Broeze, mede-initiatiefnemer van het boek Twentseweg. Nadat ook Almelo enthousiast werd over deze verhalen, stak men de koppen bij elkaar om de hele geschiedenis van de Twentseweg te achterhalen.

Provincie

Er werd een werkgroep in het leven geroepen waarin meerdere historische kringen uit Overijssel samenwerkten om tot één verhaal te komen. “Best een grote klus om iedereen bij elkaar te krijgen, maar het is gelukt”, zegt Broeze. Het project wordt financieel ondersteund door de provincie Overijssel.

“Hoe kan de provincie hier geen subsidie voor vrij maken”

Tijdens de speech van Broeze vertelt ze verder over de totstandkoming van het boek. “De weg gaat door heel de provincie, dus hoe kon de provincie hier geen subsidie voor vrij maken”, grapt Broeze. De provincie vindt het belangrijk dat de historie van deze weg wordt vastgelegd.

Twentseweg
De oude Twentseweg
Beeld: Gerard Vloedbeld

Auteurs

Twee auteurs gaven vorm aan het boek. Gerard Vloedbeld nam het Twentse gedeelte tot en met Hellendoorn voor zijn rekening; Herman Overkamp het deel vanaf Hellendoorn tot Zwolle. “Tien jaar geleden begon ik mij al te verdiepen in de historie van deze weg”, vertelt auteur Gerard Vloedbeld tijdens zijn speech.

Postkoets

De presentatie van het boek wordt groots aangepakt. Hoe kun je de oude Twentseweg beter beleven dan op de ouderwetse manier? Op een grote postkoets worden de genodigden meegenomen over de oude Twentseweg naar Hoge Hexel, waar in het Skoap’nskot de presentatie vervolgt. De commissaris mocht hier het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

icon_main_info_white_glyph

Meer informatie

Het boek is in de lokale boekhandel te verkrijgen voor 19,95 euro

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.