Twente

Veiligheidsregio Twente pleit voor totale lockdown: ‘De cijfers waren nog nooit zo hoog’

Het is een somber beeld dat de Veiligheidsregio Twente deze donderdag schetst. Dusdanig somber dat plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, Arjen Gerritsen, voor een totale lockdown pleit: “Met wat we nu zien, moeten we in een totale lockdown als de besmettingen toenemen.”

De teller staat op dit moment op 2.239 besmettingen in Twente. 1 op de 5 mensen die zich in een teststraat laat testen, blijkt besmet te zijn. “Het vindpercentage onder mensen die we testen, ligt op 20,2 procent”, licht Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid, de actuele cijfers toe. 355 personen op de 100.000 inwoners zijn besmet, terwijl het Nederlandse gemiddelde bij 326 ligt.

Lockdown

Daarom vindt Gerritsen ook dat een totale lockdown de enige mogelijkheid is. “De situatie in Twente is op dit moment ‘zeer ernstig’. Volgende week, tijdens de bijeenkomst met de andere Veiligheidsregio’s, zullen we ons punt duidelijk maken. Met de ontwikkeling die wij nu zien, is het bijna onontkoombaar dat het maatregelenpakket niet alleen verlengd wordt, maar ook strenger gemaakt moet worden”, aldus Gerritsen.

Stille maanden

“Blijkbaar is de gemiddelde Twentenaar niet in staat om zich aan de regels te houden”, voegt de Almelose burgemeester Gerritsen er aan toe. “Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat we op een versoepeling van de regels moeten rekenen.”

Dat geldt ook voor de komende maanden. Hij verwacht dat er stille maanden aankomen: “Halloween, Sinterklaas, het eindejaarsfeest of Oud en Nieuw. Ga geen feestjes houden. Het kan echt niet. Bereid je voor op een stille decembermaand.”

icon_main_quote_red_glyph

Wij verwachten dat het aantal besmettingen alleen nog maar gaat toenemen

Arjen Gerritsen

Piek

Daarnaast verwacht de GGD de komende dagen nog een piek: “De extra maatregelen zijn net ingegaan. We zien dus nog geen resultaten. Echter is een deel van de testen die zijn uitgevoerd nog niet verwerkt in de cijfers. Wij verwachten dat het aantal besmettingen alleen nog maar gaat toenemen."

Meer beboeten

Uiteindelijk geldt voor iedereen nog steeds: afstand houden, uit elkaars buurt blijven, thuis werken en niet naar drukke plekken gaan. Niet iedereen vindt dit even belangrijk. De Veiligheidsregio Twente kiest er daarom voor om vanaf nu sneller te beboeten. Daarnaast mogen boa’s nu alle waarschuwingen bijhouden. “Wie gisteren in Hengelo een waarschuwing heeft gekregen, kan morgen een boete in Borne krijgen”, vertelt Gerritsen. “We hebben nu met elkaar afgesproken dat we misschien wat minder waarschuwen.”

Te laks

De cijfers doen vermoeden dat er te lang werd gewacht voordat er strengere maatregelen werden genomen. “Je kunt wel tot de conclusie komen dat we lang vertrouwd hebben op de eigen verantwoordelijkheid en het gezonde verstand van mensen.”

Arjen Gerritsen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.