Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tweede Enschedese bouwmarkt delft onderspit na komst Hornbach: 'Trekt toch klanten weg'

20231212 Hubo Enschede Google Maps
De Hubo-bouwmarkt aan de Buurserstraat sluit door concurrentie van Hornbach.
Beeld: GoogleMaps

Ruim anderhalf jaar na de opening van de Hornbach in Enschede is een nabijgelegen bouwmarkt failliet verklaard. Het gaat om de Hubo-bouwmarkt aan de Buurserstraat, een kleine kilometer verderop. Dinsdagochtend is het faillissement uitgesproken, maar curator Carl Luttikhuis is al in gesprek met een overnamekandidaat, meldt RTV Oost. Elf medewerkers dreigen daardoor niet op straat te belanden.

Hornbach opende in maart 2022 de deuren in Enschede. De mega-bouwmarkt, met zo'n 17.000 vierkante meter aan winkeloppervlak, is voor de middenstand 'een kleine ramp'. "Zo'n grote partij trekt toch klanten bij je weg", zei retaildeskundige Paul Moers eerder.

Omzet teruggelopen

Dat is gebeurd: de Hubo-vestiging in Enschede wijt het faillissement aan de komst van Hornbach. "Ze zien dat hun omzet op de verkopen van gereedschap en bouwmaterialen echt is teruggelopen", zegt curator Luttikhuis. "Dat klinkt niet ongeloofwaardig: ze hebben natuurlijk een gigantische concurrent naast zich gekregen."

Schuld van 9,5 ton

De schuldenlast van de Hubo is opgelopen tot zo'n 9,5 ton. De bouwmarkt heeft schulden bij onder meer de Belastingdienst, de bank en bij een leverancier van materialen. Luttikhuis voert al gesprekken met een overnamekandidaat. "De omzet in onder meer de raamdecoratie loopt nog wel goed", noemt hij als een van de redenen voor de interesse van de andere partij.

Het is de tweede keer sinds de komst van Hornbach naar Enschede dat een nabijgelegen bouwmarkt het onderspit delft. Eerder dit jaar sloot al het Praxis-filiaal op Het Spaansland, vrijwel naast de Hornbach. De vestiging ondervond te veel concurrentie van de Duitse bouwgigant.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.